Festen från insidan

”Landet med tusende öar och skär...” sjöng vi två gånger i går. Först vid den traditionella uppvaktningen vid statyn efter Julius Sundblom och sedan efter en sprakande föreställning av Ålands musikinstitut och stipendieutdelning i lagtingshuset. Båda gånger hittade jag nya meningar med raderna i sången. Vill man höra den med egna öron går det bra att följa den här länken som jag skrev i samband med nittioårsjubiléet. 

Självstyrelsedagen är som nationaldagar ska vara uppstyrd in i minsta detalj. Här finns inga överraskningar alls. Eller. Den här gången var det faktiskt ett upphottat program det bjöds på av musikinstitutet. Det är en fröjd och en ynnest att ha ett institut som levererar starka och orädda elever i den omfattning som där sker. Det åländska musikundret har jag berört vid olika tillfällen. Som när Matilda Koskinen trollband det splitternya lagtinget och som när det var nittioårsjubileum år 2011.

Årets stipendier från Ålands självstyrelses 75-årsjubileumsfond fördelades detta år på tre mottagare. Utdelare är landskapets kanslikommission, där jag sitter som ersättare, baserat på inspel från ett vetenskapligt råd bestående av medicine doktor Mona-Lisa Engman, docenten Edvard Johansson och professor Jarl-Thure Eriksson. De som får dela på 20.000 euro är:

Filosofie doktor Tove Johansson får 12.000 euro för att studera ett eventuellt orsakssamband mellan retrovirus och uppkomsten av lymfom hos gädda. Resultaten kan ha betydelse för Åland eftersom gäddfiske är viktigt för befolkningen och turistnäringen.

Ekonomie magister Isabell Storsjö (tidigare Mattsson) avser att studera rättsprocessen från ett Supply Chain Management perspektiv i syfte att optimera tidsåtgång, kvalitet och rättssäkerhet. Isabell Storsjö är uppvuxen på Åland och projektet kan potentiellt gynna rättsprocessen även på Åland även om studien utgår från Finland.

Politices magister Hanne Vesala avser att studera hur olika miljöer, bl.a. skärgårdsmiljö på Åland, inverkar på välbefinnande och skapande verksamhet. Projektet kan gynna skärgårdskommunerna på Åland, som är potientiella framtida arbetsplatser.

Det ska bli intressant att se resultatet av forskningen! Nog ordat. I dag bär det av till Kökar med mera för att bland annat inviga ett splitternytt bageri i kommunen!

Mamma Christina kom till självstyrelsefesten finast klädd av alla som var där (tycker jag). Folkdräkten är från Finström och pojken vid hennes sida är jag. Fotot togs av Siv Långstedt.
Talmanstrion Britt Lundberg (i mitten), Viveka Eriksson (till vänster) och Roger Jansson står redo för hyllningarna vid Jullestatyn.
Vad passar bättre på självstyrelsedagen att först göra en liten båttur och med egna ögon se landet som danats ur havsvågors sköte. Inget slår empirisk forskning osv.
Actionbild inifrån paraden som sträcker sig från lagtingshuset norrut, längs med Strandgatan, västerut längs med Nygatan och sedan tillbaka söderut längs med Torggatan.
Torggatan en helt vanlig självstyrelsedag.
På väg tillbaka efter avslutade högtidligheten. Mot lagtingshuset och musiken! 
Exakt så här ser det ut från min plats i salen. Är man riktigt skarpögd ser man mor uppe på första läktaren.
När musikinstitutet stämmer upp vilar varken ledsamheter eller osäkerhet eller scenskräck. Det är fullt ös från första stund och den ljusnande framtid är vår då jag tänker på vilka krafter det finns som en dag står redo att fortsätta bygget av hela Åland.


Kommentarer

Populära inlägg