Förutsättningar finns alltid

I går berättade jag om mitt intresse för sjöfart överlag och publicerade länken till Sjöfartstidningen i Sverige, Nordens största branschtidning som jag inlett samarbete med. Det fick moderaten och stadsfullmäktigeledamoten Lennart Isaksson att knacka ner följande rader i en kommentar på just Facebook:
”Det är helt klart att sjöfartens betydelse för det åländska välståndet inte kan överskattas. Tyvärr ser det i mina ögon ut som om förutsättningarna för Ålandsbaserad sjöfart är rätt dåliga. Min fråga är vad vi kan göra för att förbättra de förutsättningarna? Som någon sade ’nostalgi sätter inte mat på bordet’.”
Kring detta finns det ganska mycket att säga men viktigast av allt är att slå fast att Lennart måste få fel. Fast han kan dessvärre få rätt, alldeles särskilt om man redan från början slår fast att förutsättningarna är dåliga. För vad finns det egentligen förutsättningar att göra var man än finns någonstans på jorden. Facebook, Google, Coca Cola, Ford, Carlsberg, Beatles och så vidare. Varenda framgångssaga har börjat med ”dåliga förutsättningar”. Kring detta pratade bland andra Alf Rehn klokt om tidigare.

Från ett politiskt perspektiv handlar det i dag som i går om att gjuta mod och förhoppningar i folk och erbjuda dem bästa tänkbara utbildning, barnomsorg och sjukvård. Då tar folk sig framåt på egen hand. Jag tror inte ett ögonblick på att för vilken bransch det än handlar om slå fast att ”förutsättningarna för ålandsbaserad sjöfart är rätt dålig”. Som om de i ett historiskt perspektiv varit bättre. Fanns det förutsättningar när Gustaf Erikson byggde upp sin segelflotta, världens största? Fanns det förutsättningar när Gunnar Eklund började med passagerartrafik? Fanns det förutsättningar för ett försäkringsbolag som i dag är världsomspännande? Fanns det förutsättningar för tanksjöfart? Kunde IFK klara sig i Ligan? Behöver faktiskt Åland två tidningar? Jepp, att en ålänning skulle ta EM-guld i maraton är helt klart inte möjligt (Janne Holmén bevisade dock motsatsen). Och så vidare.

Svaret är enkelt.

Ja, det fanns förutsättningar för det vet vi i dag. Men man hade inte en aning om det när det hela började. Och exakt där är vi nu och där var vi förut. Förutsättningarna finns ALLTID där, det gäller bara att hitta nycklarna till de rätta dörrarna. Och inte lyssna på alla dessa ”realister” och felsökare som i alldeles för hög grad sätter tonen i världen. Hade till exempel Gunnar Eklund och Stig Lundqvist lyssnat på ”expertisen” (som realisterna ibland kallas) hade inget av det som sedan hände inom just den åländska sjöfarten någonsin ägt rum. Hade förståsigpåarna fått råda hade Paf aldrig börjat med internetspel, Optinova hade aldrig skapats liksom absolut inte Chips och i stort sett alla andra framgångsrika företag. Framgång börjar med nya lösningar, inte gamla. Släpp sargen nu och ge er ut på isen och sluta framför allt mässa om dessa förutsättningar som möjligen inte är de bästa. De har, och det är sant, aldrig var bra men de har blivit suveräna!

Som med precis allt annat handlar nya affärsmöjligheter om mod att utmana. Inte ”förnuft” att låta bli.

Kommentarer

Populära inlägg