Grattis alla samer!

Oss minoriteter emellan gäller det att hålla ihop! Därför kommer här ett födelsedagsgrattis från oss på Åland till hela Sameland som i dag firar sin nittiosjunde (om jag räknat rätt) födelsedag från och med den första samekongressen år 1917. Samerna har jag och Google tidigare hyllat av det enkla skälet att de förtjänar det!


Mån ärrodav duv riegádimbiejvev!


Som de själva hade uttryckt det. Själv har jag efter bestigningen av Kebnekaise en djupt rotad respekt för den vardag som samerna varje dag befinner sig i.

Till storleken är samerna inte att förringa. Sapmi, som de kallar regionen, sträcker sig över fyra nationer och mäter 157.487 kvadratkilometer, ungefär tolv gånger större än Åland.
Samelands egen flagga. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten. De fyra färgerna symboliserar också viktiga överlevnadselement för samerna. Grönt är Växter och natur – landet Sápmi som är livsavgörande för samernas överlevnad. Blått är vattnet som är ett livselixir. Rött är elden och står för värme och kärlek. Gult är solen och ett långsiktigt liv medan Ringen är symbolen för andlighet som binder ihop de fyra elementen.

Kommentarer

Populära inlägg