Midsommar på Notudden

Midsommarstången vid Notudden i Mariehamn sköts av ett litet men villigt byalag som heter Kasberget Apalängen och finns i norra stan. Liksom Asterix och Obelix upprätthåller vi vårt lilla rike med centrum vid Notudden där vi ser till att Valborgsmässo- och midsommarafton firas med ordning. Så även i fredags.

Själv är jag ordförande i detta byalag och imponerad av kraften i gemenskapen. När många gör saker tillsammans blir det både enkelt och skoj, samtidigt. Årets tal till sommaren, solen och kärleken lät ungefär så här:

Kära midsommarfirare, vi är där igen, där vi egentligen alltid vill vara. Mitt i sommaren med det bästa fortfarande framför oss och någorlunda minnen från vintern som lämnat oss. Vi har klarat av en löftesrik vår och ser fram mot en skön sommar.

Men innan vi fortsätter den färden och ger oss hän med våra närmaste finns chans till en stunds eftertanke mitt i allt det vackra.

Den här midsommarstången restes första gången år 1975, för 44 år sedan. Sedan dess har Kasberget Apalängens byalag med precisionen i ett atomur skött om att kronorna är vackra och att stången reses mot den aftonröda sky som infaller lite senare i kväll. Detta sker i dag med hjälp av våra stångkaptener Erik och Jonathan som vunnit sina insikter med hjälp av vår tidigare kapten Ralph som frikostigt delat med sig av tidigare erfarenheter. Vi gör alltså om en stund som vi brukar: alla händer behövs och sedan går det som det går innan det blir som det blir.
Här är en utvikning på sin plats. Till exempel talet till stången 2013. Och orden som de föll 2015. Och 2016.
Det finns sådana här dagar också skäl att reflektera över vad som hänt under dessa år sedan 1975. På den tiden var det fritt fram att köra bil utan säkerhetsbälte och rösträttsåldern var tjugo år. I dag skulle ingen komma på tanken att inte använda bilbälte och alla som är 18 får rösta. Tiderna förändras och gör det i allt snabbare takt, ju äldre man blir. Visst, alla av människans förordningar är kanske inte perfekta men på det stora hela har vi gjort mer rätt än fel och därför är världen bättre i dag än någonsin tidigare. För några av er som är här i dag är 1975 forntid och något som befolkades av dinosaurier och ryggradslösa djur, för de flesta av oss känns det som i går. Men under dessa år har utvecklingen rusat, och ändå inte. I Storbritannien var Margaret Thatcher premiärminister och i Sverige var Ingemar Stenmark i allt väsentligt kung. I dag känns det som England i Brexitsfotspår ägnar sig åt slalom och i USA känns det som världsfreden sköts avCharlie Chaplins lillebror.

Våra sprayflaskor drevs 1975 av freon vilket plötsligt framstod som ett miljöhot de luxe och förbjöds på stört för att rädda planetens ozonskikt. Ändå fortsätter vi elda med fossila bränslen som om varje dag vore den sista. Vi har gjort mycket men vi är långt ifrån klara.
Den första minidatorn släpptes 1975 och en japan var första kvinna att bestiga Mount Everest och rockbandet Rolling Stones fyllde tonåring. I dag finns datorn i varje telefon och jämställdheten är bättre än någonsin, om än inte perfekt. Det är väl egentligen bara musiken och Mick Jagger som inte förändrats alls under alla dessa år.

Allt detta är exempel på hur oerhört mycket som händer varje dag och varje minut och bevisar hur oförutsägbart vi människor lever. Mot den bakgrunden och för att mänsklighetens grundvalar om gemenskaphet och närhet fortfarande är väsentligt är det viktigt att hålla fast vid traditioner som blir vår snuttefilt då världen rusar.

Notudden är ett sådant andningshål. Här möts vi för att prata och dela ett skratt innan vi kastar oss tillbaka till verkligheten.
Under denna tid när världen förändrats har även Åland bytt skepnad. I dag är vi nästan 30.000 ålänningar som delar denna undersköna plats i världen. Här bor folk från 100 olika nationer världen över. Vi lever i dag på mycket mer än jordbruk och sjöfart. Här sköts IT-koncerner som spänner över hela världen, här tillverkar vi slangar somräddar liv i Colombia och på Grönland och så vidare, här är vi ett exempel på konfliktlösning som snart fyller 100 år och som borde användas mycket mer än i dag. Vi är kanske inte så många som bor på Åland men våra idéer är starka och vårt mod är stort. Vi vill vara en del av världen och önskar samtidigt att världen är en del av oss.

Det är inte alldeles enkelt att förklara för alla med en annan bakgrund än vår varför vi samlas kring ett stycke gammalt träd smyckat med löv och blommor och sedan dansar lustiga danser runtomkring den. Men vi får aldrig tröttna på att försöka. I dansen finns glädjen över livet och friheten att släppa loss. Midsommar är frihet, kärlek och omtanke.

Vårt byalag tjänar som ett gott exempel på viljan att göra bra utan att för den skull förvänta sig en belöning. I Kasberget Apalängens byalag gör vi som vi människor historiskt är lärda att göra. Vi fixar och donar för att vi själva tycker om det vi gör och för att ni kommer hit för att fira med oss. Svårare än så behöver livet aldrig vara.

Med dessa ord och snabba utblick hoppas jag ni tar tillfället i akt och byter några ord med någon ni aldrig pratat förut. Det behöver inte vara komplicerat, det räcker med en enkel fråga: Hur mår du? Vad vill du? Glöm för en stund bort prestationerna, jobbet och strävan efter något annat. Se er omkring. Se hur osannolikt vackert allting är runtom oss, lyssna på fåglarna, njut av dofterna. Känn sinnligheten och låt känslorna styra mer än förnuftet, bara för en dag. Livet är rätt upp och ner något vi varje dag ska tacka våra skapare för och det bästa av allt är att det är vårt eget. Vi väljer själva vad vi vill att det ska vara och hur det ska bli.
Ha en fantastisk midsommar och sköt om er själva och varandra. Håll dig frisk, se löftet i naturen, omsorgen om de du älskar och vår ständiga ynnest att kunna prisa livet, friheten, Åland och framtiden som i allt väsentligt, och om vi själva så vill, blir ännu bättre.

Byalaget bjuder i år, liksom tidigare år, på fika och glass. Om man vill får man bidra till vår verksamhet genom att sätta en slant i spargrisen men det är inte det viktigaste. Vårt mål med det vi gör är att skapa en plats där vi träffas, umgås och trivs. Midsommarstången är ett sätt att åskådliggöra skönheten i nuet och hoppet inför framtiden. Vi ska också dansa till tonerna av Greta Sundström och hennes väldresserade dragspel. Men först sjunger vi Ålänningens sång tillsammans.

Ha en underbar sommar, njut av sällskapet och samvaron med dina närmaste och framför allt. Bär med dig denna dag när hösten på nytt är här och livet fortsätter framåt, som det alltid har gjort!

Mor i Finströmsdräkt och undertecknad och Nova har det bra på midsommarafton.

Med Greta Sundström vid spakarna blir det aldrig tråkigt.

Jonathan, Erik och Ralph utbyter tips och råd inför resningen av stången.

Sedan 1975, åtminstone, har midsommarstången vid Notudden glatt alla gäster.

And there she goes!

Antagligen Ålands finaste midsommarstång!

Vi var nånstans kring 400 personer på plats i fredags.


Kommentarer

Populära inlägg