lördag 4 februari 2012

Förklenande om Thatcher

Ingen blogg utan en rejäl biorecension, som folk brukar säga. Därför satte jag mig i Bio Savoys bekväma stolar (känslan att skriva den meningen kan bara ni som varit med lite längre begripa vidden av!) och lät mig föras in i filmen om Järnladyn. Den får godkänt, men inte mer. Scenerna från hennes politiska liv var kanon men de långa och många scenerna om en dement tant var kalkon. Det hade räckt med sekvenser i början och i slutet för att knyta samman storyn. Nu blev det ett slags lytesdokumentär som Margareth Thatcher i mitt tycke inte gjort sig förtjänt av.

Hon var och är såklart inte perfekt. Det är för övrigt något man ska passa sig för att vara, den enda människan som hittills varit felfri (eller så nära man kan komma) blev korsfäst för tvåtusen år sedan... MT var däremot en riktig borgare. Hon vägrade gå med på en massa tjafs och eftergifter och krav och det ena med det sjunde. Hennes övertygelse var glasklar: kamma dig och gå på jobb. Strejker löser inga problem, arbete gör det. Och när männen (det var bara sådana förutom hon) slirade in sig i den ena mer komplicerade förklaringen än den andra när det gäller hur ett skattesystem skulle fungera slog hon bara fast att det där har minsann husmödrar i Storbritannien ägnat sig åt varje dag hela sina liv. Att få de egna utgifterna att passa ihop med inkomsterna.

Storbritannien var då hon tog över på väg att bli bankrutt. Utan tydliga regler, krav och mål hade landet kraschat. Arbetet med att förhindra det hade jag gärna sett mer av istället för en förvirrad kvinnas hallucinationer. Jag hade velat veta hur hon nådde sin övertygelse och hur hon kunde klamra sig fast så länge, längre än så gott som alla andra för övrigt.

I dag är hon 86 år och lär väl knappast bry sig längre. ”All political careers end in failure”, som det heter. Tur att hon slipper det här eftermälet. För en sak är klar. Hon hade inte gillat att bli betraktad som en spillra av sig själv.

Järnladyn på riktigt. Hon gjorde mer för västvärlden och borgerligheten än de flesta i dag begriper. Vid sidan av den förebild hon blev för miljoner kvinnor världen över. Margareth Thatcher var västvärldens första kvinnliga premiärminister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

100 dagar kvar – jag är redo

I dag är det 100 dagar kvar till höstens lagtingsval och jag står till förfogande, starkare och helare än någonsin. Från att ha varit en nov...