Midsommartal från Notudden

Hoppas midsommarhelgen varit glad, grön och fylld av samtal. Så där som bra dagar ska vara. På Notudden gick allt planenligt och stången är rest för fyrtioförsta gången. Det var mycket folk, god stämning och bra väder. Hälsningstalet lät ungefär så här:
Kära midsommarfirare,
vår lilla klubb som heter Kasberget-Apalängens byalag håller till i den nordvästra delen av Mariehamn och vi gör egentligen inte så mycket annat än ordnar träffar på Notudden. På Valborgsmässoafton eldar vi och skrämmer därmed bort alla smådjävular, häxor, troll och annat löst som hängt kvar efter vintern. Sedan gör vi allt vad vi kan för att locka dem tillbaka så vi har något att skrämma bort även nästa år. Därför festar vi om i dag! Traditioner skapar stabilitet i samhällen.

Ni är alla hjärtligt välkomna till denna livgivande oas i staden Mariehamn på gränsen till Jomala. Detta är Notudden och här har bärgats fisk och rensats skötar sedan århundraden tillbaka. Hit kom fiskarna med sina fångster från haven och här kunde man i kvällssolens värmande sken jobba tills mörkret anlände. I dag ser vår verklighet annorlunda ut. Vi är ganska få som fiskar och om det är molnigt har vi lampor. Ingen lider brist på mat och vår tillvaro har inte så mycket gemensamt med hur det var för några hundra år sedan. Fast det finns undantag och midsommarstången är ett av dem. Traditioner som ett rejält midsommarfirande är ett viktigt kitt i alla samhällsbyggen. Att dansa runt stången har hängt med sedan tidernas början. Här har unga och inte så unga, pojkar och flickor och män och kvinnor och gobbar och käringar satt fasaden åt sidan och hoppat små grodorna. Inför ringdansen är vi alla lika.

Behovet av gemensamma hållpunkter har kanske aldrig varit lika tydligt som i dessa tider när den europeiska unionen vacklar. I natt sade England nej till sina europeiska vänner för att i framtiden stå sig själv närmast. Detta kommer att analyseras på bredden och tvären och vilka konsekvenser utträdet får är så klart för tidigt att slå fast. Ändå kan jag inte låta bli att tänka att det dansas för lite runt midsommarstänger i Europa. Det gemensamma EU har skapat fred men inte sämja. EU är till många och viktiga delar en lyckad organisation som ändå inte lyckats förklara fördelarna med ett enat Europa tillräckligt tydligt för vanligt folk. Resultat ser vi nu och debatterna kommer att vara stormiga ett tag framöver. Låt oss ändå vara överens om det mest grundläggande i mänsklig samvaro, genom att säga ja får man fler kompisar än genom att säga nej.

På Åland är vi också duktiga på att inte alltid hålla med varandra. Det är friskt och nödvändigt, livet består av att utmana, göra nytt, ifrågasätta och förbättra. Men i allt det får man inte glömma bort att ha skoj och slappna av och undvika att sig själv på allt för stort allvar. Tack vare den fantastiska uppfinningen midsommmarstången har vi ett sådant läge i dag. Tag vara på chansen och prata med någon ni aldrig pratat med förut. Här finns plats för alla och inför Notuddens midsommarstång är vi alla lika. Här dansade fiskarna efter de långa dagarna till sjöss, här dansade bönderna på den tiden vi alla odlade, här dansade borgmästare, jurister, mejerister, slaktare, programmerare, massörer, bokförare, ekonomer, städare, sjökaptener, kallskänkor, sjukskötare, partikelfysiker, kranförare, chaufförer och alla andra mer normala människor. Tack vare kraften i traditionen fann de tillsammans vägen mot framtiden. Det är antagligen ganska krångligt att förverkliga men skulle vi bara få ledarna för alla tjugosju EU-medlemmar att komma hit till Notudden, fatta varandras händer och hellre än bra sjunga med i prästens lilla kråka – då skulle Europa och resten av världen se annorlunda ut.

Från stadens antagligen sista byalag önskar vi er alla en riktigt glad midsommar. Vi gör det genom att resa stången och sedan sjunga Ålänningens sång tillsammans. Därefter serveras kaffe och bulle och när dansen till tonerna av Greta Sundström avslutats får alla barn komma och hämta en glass. Detta gör vi för att vi vill att ni alla ska ha det bra och serveringen är gratis. OM man ändå vill skänka en slant för nästa års aktiviteter finns det en sparbössa på bordet. För alla bidrag säger vi redan nu tack. Upp med stången!
Talet till stången av lången, kunde man kanske säga. Tack till Solveig Gustafsson som tog bilden som jag lånat, utan att fråga om lov! 
Lilian Lampén i full färd med att sätta löven på plats. 
Från FC Inter kom dessa båda gentlemän till Åland för att fira midsommar. Mot Inter har IFK haft många och minnesvärda matcher med fjolårets cupfinal i topp.
Så här kan det se ut när resningen är i full gång.
Och här står stången i all sin prakt.

Kommentarer

Populära inlägg