Vänskap bygger framtid

Att resa är att växa och förhoppningsvis bli klokare och mer upplyst. Gårdagen var inget undantag. Resan till Seinäjoki är lång, närmare fyrahundra kilometer men målet var vägen värd. Nådde Areena och den finländska Centerns stora partidagar med uppemot fyratusen deltagare. Lyssnade till ordförande Juha Sipiläs välkomsttal och träffade de gräsrötter som gör Centern till landets största folkrörelse. Det lär bara vara det amerikanska demokratiska partiets konvent som till antalet deltagare är större än Centerns partidagar. Kvällen inleddes sedan med en stillsammare mottagning med nio personer närvarande, Sipilä var där tillsammans med personal från amerikanska ambassaden (som snart är på väg till Åland!), det europeiska ALDE-partiets nye ordförande Hans van Baalen från Holland och några topptjänstemän. Samtalet spann från säkerhetspolitik till olika politiska system och vikten av att aldrig sluta lyssna på fundamenten i samhällsbygget – medborgarna.

Från det bar det av till staden Seinäjokis residens där det vankades buffé och fler samtal kring demokrati, nödvändigheten av samarbete och att aldrig släppa tron på framtiden. Träffade också Seinäjokis stadsstyrelseordförande Kimmo Heinonen och blev nästan överens om att SJK ska låta alla tre poäng stanna i Mariehamn på söndag...

I dag är det Den Stora Dagen i Seinäjoki med linjetal och mycket mer. Själv hoppas jag komma till tals vid elvasnåret för att leverera en hälsning från Åland till de finländska centerpartisterna. Så ska, enligt min mening, utveckling uppmuntras; inte genom konfrontation och retoriskt lättköpta poäng. Framtiden för Åland är självstyrelsen och den tar vi bäst hand om genom att förklara för folk vad vi gör och vad vi vill. Och varför.

Talet kan man följa på den här länken.

Efter talet i Seinäjoki bär det av söderut igen där Åbo och Svenska folkpartiets ordförandeval väntar. Ha en fin lördag.
Från vänster det europeiska ALDE-partiets ordförande Hans van Baalen, Finlands statsminister Juha Sipilä och undertecknad. 
Areena i Seinäjoki är proppfull med samhällsbyggare. Uppemot fyratusen besökare väntas till konventet som är det näststörsta i den demokratiska delen av världen.
Detta är en Stirlingmotor tillverkad av Juha Sipilä som han gav i present till Seinäjoki stad som tack för hjälpen med partidagarna. Ja, den lär fungera!

Kommentarer

Populära inlägg