Haveri för fiskeförslag

Det kom omkring etthundra fiskeintresserade till Ålands sjöfartsmuseum i går kväll. Mötet ordnades med anledning av att landskapsregeringen aviserat en stängning av Guttorps fiskodling såvitt att branschen inte löser finansieringen. Förslaget är illa genomtänkt och överlämnar ansvaret på en bransch som genererar femton miljoner euro i intäkter varje år. Därför blev kritiken också hård.

Att lägga ner Guttorp, vilket landskapsregeringen hotar med, vore att slänga bort trettio års arbete. Så länge har det tagit att bygga upp fisketurismen till dagens nivåer. Visit Åland har tillsammans med fiskare och turistföretagare gjort åländskt sportfiske stort i Finland och Sverige och bortom men det är beroende av att yngel sätts ut regelbundet. Än så länge är vårt hav inte friskt nog för att reproduktionen ska ske den naturliga vägen även om tecken på tillfriskning kommer, till exempel syns allt mer hötter i våra vatten. 

Nu finns det säkert lösningar även på detta men rodret måste fattas av regeringen. Det är att fly ansvaret för en framtidsnäring och massor av arbetsplatser om man ber någon annan lösa problemet. Jag hävdar att huvudansvaret för Guttorp ska ligga på landskapet. Att stänga Guttorp vore det bästa man kunde göra – för sportfisket i Sverige och Finland som skulle bli kvitt en stark konkurrent.

 
Jenny Eklund-Melander är byråchef för fiskeribyrån och inser bättre än de flesta hur viktigt Guttorp är för hela Åland. Det handlar om att slänga bort trettio år av investering om regeringen stänger anläggningen.
 
Nej, förslaget att införa en fiskevårdsavgift föll inte i god jord bland deltagarna.
 
Landskapsregeringen planerar lägga ner Guttorp om inte branschen skjuter till pengar i form av en fiskevårdsavgift som påminner om en straffskatt för turismbranschen, även kallat mörtskatt och spöstraff. 

Kommentarer

Populära inlägg