Grattis Sverige, vilken dag!

Först 3-0 mot Wales i sista matchen inför fotbolls-VM, alltså i går kväll. I dag dessutom nationaldag i strålande sol och varmt försommarväder. Det går bra nu Sverige. Det hjälps inte, men nog känns det ibland som om solen lyser mer från väster än från öster. Ekonomin hör till världens starkaste och folk tycks bättre på att se möjligheter än problem.

Sverige har jag därför hyllat ett antal gånger genom åren:
Nationaldagen 2012 handlade om uppfinningar och mer.
Nationaldagen 2013 var om Nobel etc.
Skillnaderna mellan finskt och svenskt och åländskt.
Ledartexten om flyktingpolitik.

Inte minst därför var det skoj att den först juni se nyheten om att åländska investmentbolaget Evolver gjort en fin exit från Björnbergsgruppen som sålts till börsnoterade Bravida. Det är för åländskt näringsliv ett helt nytt upplägg. Evolver är ”Private Equity på åländska”, enligt dem själva och det kan vara genialt. Riskbolag har ibland ett suspekt rykte i det att man köper och splittrar och säljer. Evolver tycks göra tvärtom. De har målmedvetet under några års tid köpt små och medelstora VVS-bolag för att för tre år sedan köpa Mälardalens nummer 1 inom VVS, Björnbergsgruppen. Sedan har man genom att skruva och justera och fixa och haka på nya bolag skapat en topptrimmad organisation som man nu säljer till börsbolaget Bravida. Det är omvänd riskkapitalism och jag hoppas verkligen få se mer av den varan. Livet måste i högre grad handla om att bygga än att riva.

På tal om byggen är det såklart omöjligt en dag som denna att inte nämna att svanen  nere  viken läckt sina ägg och numera har sex stycken små dunbollar som inte lämnar moderskeppen ens för en sekund.

Ha en fin nationaldag och njut i solen.
Här är sommarens första svanungar i Svibyviken.

Kommentarer

Populära inlägg