Havsörnen är ett gissel

Mängden havsörnar i skärgården håller på bli ett problem. Det vet alla vårfågeljägare som sett de mäktiga rovfåglarna slå sina lovar runt ruvande ejdrar och ejdrar med ungar. Just ejder lär stå högt på örnens önskelista. Detta uppmärksammar nu även Yle Nyheter och berättar att havsörnsstammen nått sådana höjder att den på riktigt blivit ett hot mot ejdern. Läs hela artikeln här.

Jag håller med och påminner om hur det var för några hundra år sedan då man hade skottpeng på havsörn som man menade utgjorde ett hot mot människans egen förmåga till försörjning. Det gjorde man inte på skoj utan för att havsörnen var på riktigt och för många. Därför skulle jag inte något emot att förutsättningslöst titta närmare på möjligheten till skyddsjakt, ungefär som man gör med vargar. Rovdjur är fantastiska skapelser men stammarna borde inte få bli så stora att de slår ut andra arter.

Ska vi kunna fortsätta med vårjakten måste vi hantera olika former av hot mot de skyddslösa ejdrarna.

Havsörnen kan bli uppemot två och en halv meter mellan vingarna och utgör en spektakulär syn. Fast i dag har antalet individer blivit så många att de utgör ett hot mot andra arter. Foto är från Wikimedia Commons.


Kommentarer

Populära inlägg