I dag startade Darwin

Allt är så enkelt i dag när de flesta har klart för sig hur det mesta fungerar. Tror vi åtminstone...

På tredjedag jul (som den här dagen ibland också kallas) år 1831 lade HMS Beagle ut från Plymouth i England för att inleda en resa som för alltid skulle skaka om människans tro på sitt ursprung. Ombord fanns en man som hette Charles Darwin och som inte var rädd för fan själv eller de präster som vid den tiden ansåg sig ha ensamrätt på skapelseberättelsen. Hans utbildningar var flera, till exempel zoolog, biolog, geolog, teolog och forskare.

Tanken är svindlande. Världen fanns där ute och folk var i allt högre grad upplysta men många tvivlade ändå på det där med Adam och Eva i olika tappningar. Därför bestämde sig Charles Darwin för att ta reda på hur saker och sing egentligen låg till. Under de följande fem åren åkte Darwin från den ena platsen till den andra på det södra halvklotet, han återvände till England och skrev så småningom om sitt livsverk Arternas uppkomst som sedan dess och alltjämt trasslar till de för de kyrkans män som ju tappade en del av sitt fotfäste efter publiceringen.

HMS Beagle på plats i Plymouth inför resan som skulle förändra folks bild av skapelsen.
Charles Darwin insåg efter att ha åkt runt i verkligheten att det nog inte var Gud som i lika hög grad som den naturliga utvecklingen som låg bakom liv.


Kommentarer

Populära inlägg