Ord från årets resor

Nyårsafton är redan i morgon och det är dags för några tillbakablickar. Som till exempel på några av de resor jag hade förmånen att göra under år 2014. Att resa är att ständigt lära mer om såväl sig själv som sin omgivning. Häng med!

Första trippen gick till Schweiz och Verbier och en helgs skidåkning i goda vänners lag. Det fortsatte med slalom i Romme Alpin. Är väl inte direkt något ess i backen, snarare en vingklippt knekt, om nu sanningen så nödvändigt måste fram. Fast skoj var det!

I mars styrdes kosan mot Danmark och Sverige för studiebesök i infrastrukturnämndens namn. Bevarande av gamla fartyg och privatisering av verksamhet stod på agendan.

Jersey var målet i april och uppdraget var NatWest Island Games. Alltid stimulerande och lärorikt. Som ålänning tycker jag det är oerhört viktigt att röra på sig och bli inspirerad av andra. Man blir så lätt hemmablind annars.

I april stod också Nordiska rådet på agendan och därmed mitt livs första besök på Island. Det gav mersmak och en dag ska jag återvända dit och bila runt hela den dramatiska ön och dess vulkaner.

Heiligenhafen hör till de mer regelbundna resmålen. Den lilla staden i norra Tyskland har många likheter med Mariehamn och alltid lika välkomnande!

En av de mest otroliga öar jag sett heter Brecqhou och ligger granne med Sark i Engelska kanalen. Här bor miljardärerna David och Frederick Barclay och jag och mina kompisar fick en specialinbjudan till slottsön. Oförglömligt, är det enda ord jag fick fram efteråt.

Alderney är en liten ö med ett stort självförtroende. Liksom alla andra öar! Här finns inga avstånd överhuvudtaget och här är minnen från historien ständigt närvarande.

På Sark finns inga bilar och inga asfalterade vägar. Bara traktorer och en intensiv häst och vagntrafik. Det handlar alltså om en underbart oförstörd tillvaro.

Polen och Olzstyn blev ett mål under hösten för att diskutera Östersjöfrågor och se på gamla slott. Ukrainakrisen var superhet och Ålands inflytande större än vad många tror.

Helsingfors är kanske inte jätteexotiskt men ändå en huvudstad och faktiskt en ganska fin sådan också!

Ich bin ein Berliner också. En intensiv dag och en jätteportion eisbein, mer behövs inte för att en människa ska må bra!

Årets nästsista utlandsresa styrde till Bryssel för att träffa folk och bekanta sig med de strukturer som i allt högra grad även påverkar den åländska vardagen.

I november lyfte jag för sista gången i år från Mariehamns flygfält. Då var det på nytt i öspelens tjänst och målet var Menorca. Det blev en intensiv helg och många upplevelser i idrottens tecken. Jag fick bland annat starta ett halvmaratonlopp!

Ha en fin tisdag, i morgon tar vi farväl av år 2014 och tar sats mot ett helt nytt år!


Upp och iväg! Antalet flygresor i världen fortsätter konstant att öka och folks nyfikenhet på varandras vardag tilltar. Det är bra och gör att länder sluter fred och handelsavtal oftare än de startar krig.

Kommentarer

  1. Det är bra. Fler makthavare borde åka runt som du och lära av andra. Vi är faktiskt en ganska liten plätt på jorden. Kämpa på.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg