De håller Åland rent

I det politiska uppdraget ingår att hålla sig á jour med den verklighet som ser till att det överhuvudtaget finns skattemedel att fördela: företagen på Åland. Förra veckan åkte vi därför till Renhållningen där vd Robert Nylund tog emot. Han är fortfarande ung men har ändå tretton år bakom sig i företaget. Hans och företagets tes är hämtad från den mest humanistiske av humanister, Tage Danielsson:
”Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt då får man se upp!”
Renhållningen som i dag är helägt av Transmar grundades redan 1980 av några framsynta entreprenörer som insåg vart världen var på väg. En av dem som var med från början heter Leif Forsman och han springer fortfarande runt på kontoret!

Utvecklingen när det gäller sopor har i raketfart gått från de kommunala soptipparna dit allt kastades och brändes till dagens åttafackskärl där i stort sett allt sorteras och används på nytt. Sopor har blivit en resurs och kommer som sådan att bli ännu viktigare i framtiden.

Den soptipp jag stått närmast finns i Finström och där fann jag skatter att använda och råttor att träna skytte på. Säga vad man vill men har man en bra soptipp i grannskapet blir livet aldrig tråkigt.

I dag går sophantering ut på att göra som EU säger, det vill säga minimera, återanvända, återvinna, energiutvinna och i sista hand deponera. För att ytterligare understryka allvaret i EU:s budskap höll unionen förra veckan den årliga avfallsveckan! Här kan man se filmen om sopberget:
European Week for Waste Reduction 2013 from The EWWR Secretariat on Vimeo.


I dag kör vi bort väldigt mycket av det avfall som ålänningarna producerar. Skälet är att förbränningsanläggningarna i Uppsala och Åbo ligger för nära för att det ska vara lönsamt att bygga egna förbränningsstationer. Det sägs att det krävs 100.000 ton avfall för att en soppannan ska bli lönsam. På Åland får vi ihop 5.000 ton per år... Sopor kan dock användas till mycket och till exempel åländska Cleangas var ett tag mycket nära att hitta en väg att förvandla sopor till diesel och dessutom göra det lönsamt.

Tidigare har vår färd genom verkligheten styrts till bland annat Ålands folkhögskola där kreativiteten bor granne med bildningen. När det gäller att hålla kontakten med näringslivet är även vanliga seminarier mycket uppskattade. Andra företag jag mött är till exempel Ålands näringsliv, XL Bygg, Inficon, Medimar, Varuboden, Transmar och många fler. Livet är en ständig utbildning och det är precis som det ska vara.

När det gäller just sopor går det dessutom hand i hand med visionen om hållbar utveckling för Åland och resten av världen.

På tal om återanvändning deltog jag i fredags också i Åsikts-ÅM som ordnades i biblioteket. Slutresultatet blev sådär, vi blev utslagna i semifinalen men skoj var det att tävla i åsikter!

Den största skillnaden mellan avfallet förr och nu är att i dag gör man energi av soporna. Mängden är i stort sett samma.
Roligt att köra bakom en firma som ägnar sig åt energieffektivisering samtidigt som det var strömavbrott över halva Åland...
Ett annat lag i åsikts-ÅM. Från vänster Jessy E Hartvik, Jessica Sundberg och Anders Sims. 
Mina parhästar Kalle Fogelström och Boris Ekman. Den här gången räckte det inte med att ha rätt (vilket vi självklart hade) utan om att få rätt (vilket vi tyvärr inte fick.)
Publikhavet.

Kommentarer

Populära inlägg