Grattis Bibban, 25 år!

I dag är det tjugofem år sedan stadens nya fantastiska bibliotek slog upp sina dörrar den 16 december år 1989. Det var på många vis ett spännande år då debatterna (precis som i dag) avlöste varandra. Bygget av det nya biblioteket hade såklart vållat bråk om pengar, bildning och nödvändigheten av främst det senare. Jag är himlastormande glad i dag att den goda sidan vann och att stadsbiblioteket sedan dess tjänat vår stad och resten av Åland. Bibliotek är en av skillnaderna mellan okunskap och insatthet.  
Bredden på den åländska debatten var även på den här tiden imponerande och just det här året blev begreppet ”krigsspel” det nya modeordet. I dag kallas det paintball och utövas av i stort sett alla möhippor och svensexor och andra kompisgäng. Då var det, om man fick tro till exempel stadens nuvarande bildningsdirektör Kjell Nilsson, siste steget före avgrunden för demilitariseringen. Se detta klipp och minns, förfäras, skratta och njut!
Men tillbaka till biblioteket. Dess historia går tillbaka ända till slutet av 1800-talet då Åland fortfarande befann sig i efterdyningarna av den ryska tiden och det jättelika fästningsbygget i Bomarsund. Då bildades år 1890 Ålands lånebibliotek då böckerna administrerades av Furstensborgs Apotek i Mariehamn. Det första officiella stadsbiblioteket öppnades först den 27 april år 1923 med legendariske folksskolläraren Karl Gustafsson som den allra förste bibliotekarien. Han stannade kvar på sin post till 1966.

På 1970-talet gjordes ett tappert försök att med bokbuss förse ålänningarna med böcker. Det gick så där. Nu var det dock drag bland boklådorna och sjukhusets eget bibliotek öppnades samtidigt som stadsbiblioteket flyttade in i Arkipelag, i samma lokaler som Paf Casino finns i dag. Från den tiden har jag oerhört starka minnen då jag gick bland hyllorna och bar låneböcker så armarna knappt räckte till. 

I dag är det fest i bibban och jag hoppas många tar tillfället i akt och hälsar på bland pepparkakor och glögg som man lovat bjuda på. Dessutom blir det två miniutställningar dagen till ära, en display om stadsbibliotekets historia och en fotoutställning av Ingmar Lundberg.
Stadsbiblioteket i Mariehamn är inte bara innehållsrikt och inbjudande på insidan. Även utanpå syns det tydligt att huset är speciellt.
På hyllorna trängs kunskap och insikt vilket lockar besökare och skapar bildning.
Dagens bibliotek genomgår en kraftig förändring till följd av digitaliseringen som i dag helt förändrar bilden av boken.  

Kommentarer

Populära inlägg