Tungt pris till Viking Line

Ett pris gör ingen sommar och tio skapar inte vinst på sista raden, i alla fall inte genast. Men det hjälper till att nå målet. Viking Grace har hyllats på längden och bredden sedan den levererades och det med all rätt. Viking Line blev genom sin satsning föregångare i en bransch som stagnerat och i ett bolag vars styrelse inte är att betrakta som äventyrlig. Ändå fick man ihop det och är förtjänta av hyllningar. Detta första steg har även fått wannabees att vakna till och storshoppa fartyg.

Den senaste utmärkelsen hör till de mest prestigefyllda i en bransch som är noga med att se varandra och dra lärdom av andras med- och motgångar. I motiveringen lyfts särskilt fram möjligheten att Viking Grace i sitt helhetstänk kring miljön kan komma att sätta en ny, internationell, grön standard på havsresor. Det är ett omdöme som alla inblandade har skäl att sträcka på sig för. När tiderna är tuffa är framgångar av det här slaget viktigare än någonsin. Det är i hållbar utveckling framtiden finns, kring det råder det enligt mig inga som helst tvivel.

Så här lyder Viking Lines egna ord kring priset som delades ut i Mexico i söndags:
Viking Grace fick internationellt miljöpris 
Viking Lines flaggskepp M/S Viking Grace har tilldelats ett internationellt miljöpris för sina hållbara lösningar. Viking Grace premierades i Mexiko på söndagen med 2014 Skål Sustainable Tourism Award, en utmärkelse för främjandet av hållbar turism. Juryn betonar att Viking Grace är världens miljövänligaste passagerarfartyg och att det sätter standarden för hela branschen.

Vinnarna offentliggjordes under Skål Internationals världskongress i Mexico City på söndagen den 26 oktober. Skål International är världens största organisation för rese- och turistindustrin med medlemmar i över 80 länder.

Viking Grace, som vann i transportkategorin efter nominering av Skål International Helsinki, planerades och byggdes med miljön i fokus. Hållbara lösningar genomsyrar hela fartyget, från den gröna tekniken i maskinrummet och skrovets bränslesnåla form till energisparande led-belysning och eget kolsyrat vatten i återvinningsbara flaskor. Juryn berömmer speciellt fartygets bränslesystem, som kraftigt reducerar utsläppen.

”De teknologiska innovationerna som att använda LNG (flytande naturgas) för att driva fartyget och lösningarna för avfallshantering är enastående. Viking Grace har potential att sätta en ny standard för grönt resande till havs”, betonar juryn.

Viking Grace, det nyaste fartyget i Viking Lines flotta, har fått flera pris för sina miljö-lösningar. Kombinationen av gröna värden, en modern design och mångsidiga tjänster för passagerare i alla åldrar har varit en framgång. Över en miljon reste med Viking Grace under 2013, som var fartygets första år på rutten Åbo–Stockholm.

”Viking Lines mål är att vara pionjär på havet när det gäller hållbar utveckling. Vi tar stolta emot Skål-utmärkelsen, som vi ser som ett bevis på att både branschen och allmänheten värdesätter våra miljösatsningar”, säger Viking Lines miljökoordinator Susanna Airola.

Skål, grundat år 1934, har sedan år 2002 delat ut pris för att främja skydd av miljön och utvecklingen av en ansvarsfull och hållbar turism.
Viking Grace har under de senaste åren varit ett lysande undantag i en annars ganska mogen bransch. Jag hoppas Viking Line har modet och kunskapen och viljan att fortsätta på den inslagna vägen och koppla samman det gröna tänket med folkligt gemyt och guldkant på tillvaron. I det lilla har Rosella lyckats med i vart fall två av de tre faktorerna. Kring detta har jag tidigare skrivit:

1. Viking Lines satsning har fått efterföljare, särskilt inom lastsegmentet.


3. Vågens framkant är ett annat uttryck som använts ofta när det handlat om Viking Grace.

4. Den 10 augusti år 2012 var en speciell dag. Då sjösattes Viking Grace!
Viking Grace där hon befinner sig största delen av dygnet, till havs. Sedan hon levererades har spaltkilometrar skrivits om denna unika satsning som är första steget i en nödvändig omställning till sjöss.
5. Första Ålandsbesöket följdes av massor av nyfikna som flockat sig i Korrvik mitt i natten. Sådan är intresset för sjöfarten på Åland.

Kommentarer

Populära inlägg