Några dagars spaning

Äntligen lördag och tid för vila, eftertanke och kanske en och annan liten fest. Själv tänker jag tillbringa en stor del av denna dag på Föglö för att delta i det avgränsningsmöte om den planerade färjhamnen på östra Föglö. Det är ett led i det stora kortruttsystemet som planeras i den åländska skärgården. Anledningen är enkel, projekt av den här kalibern måste genomgå en miljökonsekvensbedömning och i det arbete ingår att höra alla berörda.
Ska man se något gäller det att ha en ordentlig kikare. En sådan här borde den finska staten ha haft när man drog upp planerna som just nu gjort att landet fått sänkt kreditbetyg.
Veckan som gick var fylld av både smått och stort. Här kommer Veckans...

...absolut värsta nyhet och Breaking News. Kreditinstitutet Standard & Poor’s sänkte i går Finlands kreditvärdighet från AAA till AA. Det är precis vad en finansiellt drabbad stat INTE behöver. Sänkningen motiveras bland annat med att den finländska ekonomin dras med svaga framtidsutsikter. Här är pressmeddelandet (tyvärr bara på finska). Här är finansminister Antti Rinnes kommentar (på svenska). Och här är Hufvudstadsbladets rapportering. Den omedelbar effekten av det sänkta betyget kan bli höjda räntor på den redan gigantiska statsskulden.

...sandlådenyhet. Den stora partikuppen som fyra av mina kolleger i lagtinget genomförde i fjol klibbar fast likt gammalt tuggummi. Som vanligt handlar det om pengar. Affären fick nytt liv i veckan då den övergivna parten Obunden samling lämnade in en polisanmälan om grov förskingring sedan 35.600 euro förts över från ett konto till ett annat. Detta är ett komplext fall där svaret inte bara handlar om juridik utan minst lika mycket om etik och moral och nödvändigheten att göra vad som ”rätt och sanning” bjuder, som det heter i vår uppdragsbeskrivning. Nertill kan man se ett klipp från Åland24 där ena parten ger sin syn på saken:
Det är inte första gången som politiker på högerkanten blandat in polisen, men den här gången är det mer på allvar än förut då det handlade om skämtteckningar... Har någon förresten hört om de skyldiga till de brutala dåden gripits och slagits i järn än? Och på tal om satir så finns självklart ingen som Jonas Wilén när det gäller att sammanfatta veckan. (Kolla gärna in hans hemsida!)
Detta är ett artistiskt home-run, som så ofta när Jonas Wilén är inblandad. Bilden är lånad från hans Facebooksida.
... vi-vill-ha-mer. Alla vill ha högre lön och just nu särskilt vårdfacket. Detta är ingen enkel fråga eftersom pengarna som alla vill åt inte längre finns. Enda sättet att finansiera större utgifter utan att samtidigt kraftigt skära ned på andra är högre skatt. Är alla beredda att betala det. Så här svarade jag tidigare på frågorna från Tehy. 

...nära-skämskudden-upplevelse. Facebook + politik = outhärdligt. (Att folk i dessa nya tider inte begriper att när man stigit ner med foten i dragspelet ska man stå stilla och inte springa runt och hojta.)  

Kommentarer

Populära inlägg