Barn billigare än djur?

Jag vet egentligen alldeles för lite om någotdera fallen för att på riktigt ha en grundad åsikt. (På det viset är jag som folk är mest.) Ändå måste det sägas. I dagens Nya Åland finns förutom den givna uppföljningen på Micke Björklunds plättdebacle två nyheter som förbryllar och får världen att gunga till för ett ögonblick.

Två jordbrukare måste tillsammans betala 77.000 euro för att de inte gjort som ÅMHM sagt. Det finns såklart tusen både rutiga och randiga skäl till detta men enligt artikeln har det något att göra med hallar som djuren ska ligga i och en oförmåga att köra bort gödsel.

På det följande uppslaget finns en story om en pappa som dömts till misshandel av sin sjuttonårige son. Hans straff blev 50 dagsböter eller, enligt tidningen, 300 euro...

Strafflagen är en finländsk behörighet och jag har naturligtvis inte synpunkter på den men på ett övergripande plan tycker jag det är beklämmande om vi skapat ett samhälle där det kostar 300 euro att slå ett barn men 77.000 euro att inte köra bort skit.

Alldeles särskilt är det när sådana här dagar kommer som man absolut inte får förtröttas att gör det goda.


Dagens spaning: slå ett barn och få 300 euro i böter och en plats långt ner på den så kallade ettan. Kör inte bort djurskit och betala 77.000 euro och nå toppen. Nog är det något som gått snett när det är så det fungerar.
När straffet för att slå ett barn är 300 euro medan det kostar 77.000 euro att misslyckas med att köra bort djurskit, då är det läge att sätta sig ner och fundera en stund.

Kommentarer

Populära inlägg