Starka och goda exempel

Sedan några månader tillbaka gör jag rapporter för den svenska Sjöfartstidningen och försöker hitta åländska exempel från den lokala och internationella sjöfarten. Det finns gott om sådana. Shippingen har levt och överlevt på ett sätt som saknar motstycke bland andra branscher. Kom in och titta själv! Seglationen har alltid bytt skepnad och ständigt gått vidare. Internationell sjöfart hör dessutom till de näringsgrenar som i stort sett alltid vuxit, oberoende konjunkturer. Och precis som i alla andra branscher finns det rederier som är bättre på att hantera förändring och de som är sämre och följaktligen försvinner. Detta går även igen bland de anställd ombord. Förr var arbetsturerna ett år eller två, sedan blev det månader och i dag ofta veckor med internetuppkoppling ombord som ett krav. Tiderna förändras och bara den som vill stanna i gårdagen blir efter.

I dag är det allt fler ålänningar som valt att arbeta i helt andra branscher än på de gamla papperstraderna.

Det senaste exemplet på gott gry och en vilja att se möjligheter är den lokala elkonsulten som plötsligt finns över hela världen. Här finns texten om Alandia Engineering.


Några av de anställda på Alandia Engineering visar vad samarbete , god planering och vanligt driftighet kan leda till!
Alfa Germania är ytterligare ett bra exempel på att när man satsar i dåliga tider kan man tjäna bra när det vänder. Lundqvistrederierna i Mariehamn idkar internationell tankertrafik från kontorshuset i Esplanaden.
Det senaste inlägget på Sjöfartstidningen handlar om Alandia Engineering, en liten elfirma som blivit stor och i dag finns över hela världen. Dit har man inte nått genom att sitta hemma på kammaren och gnälla över verkliga eller inbillade oförrätter. Genom att leta rätt istället för fel når man alltid mycket längre. Inte minst utmanar man sig själv!

Här kan man läsa några rader om en annan föregångare och taktiker; Lundqvistrederierna. Ta detta med er till tisdag när allt börjar på nytt!

Kommentarer

Populära inlägg