Gustav Vasas heta vecka

I går var det världshistoriens tråkigaste dag, enligt forskningen och ett gäng datorer. Det är självklart rena nyset då det varje dag, året runt, hela tiden händer saker som på olika sätt formar nutiden och framtiden.

Tag bara en liten rackare som Gustav Vasa som i april år 1521 rände runt i Sverige i akt och mening att störta danskjäveln Kristian Tyrann från den svenska tronen. Vasa lyckades efter en övertalningskampanj som få sedan dess sett sin like. Han pratade och manövrerade så bönderna i Dalarna, Gästrikland, Västmanland och Närke begrep, fattade sina vapen och hängde med.

Under resterande delen av året manövrerade Gustav Vasa sina mannar tålmodigt och skickligt för att året därpå knyta fast säcken och år 1523 utses till kung. Tack vare det modet och taktiken blev Sverige svenskt och så småningom Finland finskt och som följd i färg Åland åländskt; även om det skulle dröja något hundratal år till.

Gustav Vasa var på egentligen alla sätt en skitstövel och bärsärke men byggde ändå grunden till hela Sverige. Det tänker man inte alltid på men det är sant. Gustav Vasa var fruktad av såväl sina fiender som sina vänner men det han skapade njuter vi av än i dag.

Har tidigare lyft fram denne usling och hjälte, till minnet av begravningen, en liten hyllning till hans son Erik XIV och i form av ett grattis till nationen Sverige!

Ha en fin lördag!

PS Klockan 13.00 i dag har IFK-herrarna sin sista träning före morgondagens premiär kl 16.00 mot VPS. Nu kör vi igen!

Så här kan det ha sett ut då Gustav Vasa gick på och övertalade de svenska bönderna att fatta sina vapen och driva ut dansken ur landet.
Många filmer och program har det gjorts om Gustav Vasa. Till exempel den här:

Kommentarer

Populära inlägg