Mona Lisa stals från Louvren

Det finns målningar och så finns det målningar. Och så finns det Mona Lisa, målningarnas målning. I år är det sexhundratio år sedan mecenaten Francesco del Giocondo beställde Mona Lisa av Leonardo da Vinci. Men det skulle dröja till år 1507 innan tavlan var klar. Sedan dess har den beundrats och hyllats mer än någon annan målning. Med all rätt. Motivet är lika vacker som mystiskt och har satt fart på fantasin hos envar som sett den. Jag har vid två olika tillfällen stått i folkmassorna framför den lilla, den är faktiskt väldigt liten, tavlan där den hänger i Louvren, mittemot den väldiga målningen av en färgsprakande brakfest som jag glömt bort namnet på.

I dag är det en speciell dag för Mona Lisa. Det är exakt etthundratvå år sedan hon stals från Louvren av en anställd som hade fått en beställning av en känd förfalskare som tänkte sig slå mynt på att kopiera tavlan. Av det blev inget men i jakten på tjuven förhördes bland annat avantgardepoeten Guillaume Apollinaire och hans kompis Pablo Picasso! Båda fängslades men släpptes snabbt. Tavlan var sedan spårlöst försvunnen i två år innan tjuven avslöjades efter att ha kontaktat en konsthandlare varpå Mona Lisa återbördades till Louvren. Sedan dess har hon med enstaka undantag hängt kvar i det franska nationalmuséet. I dag säkert förvarad bakom pansarglas och därtill strängt bevakad.

Som en alldeles personlig reflektion tycker jag Mona Lisa är fantastisk på många sätt men ändå inget mot resten av alla konstskatter som finns i Louvren. Att knalla omkring där är en boost för förtroendet i den mänskliga förmågan. Man inser att absolut ingenting är omöjligt om statyer, målningar, skulpturer, smycken och allt annat kunnat växa fram med hjälp av inget annat än simpelt handarbete. Har ni möjlighet, åk dit och bli stärkt i tron på mänskligheten!

Man in pink, imponerad av prakten i Louvren.
”The winged victory of Samothrace” är namnet på denna bevingade kvinnokropp som symboliserar segern i ett antikt krig till sjöss. 
Detta är en till omfånget väldig målning som hänger mittemot Mona Lisa.
Zacke och Mona Lisa. 
Mat och män. 
Lek med panoramafunktionen på telefonen. 

Målningens ryktbarhet växte då det stals från Louvren den 21 augusti 1911. Den franske avantgardepoeten Guillaume Apollinaire, som tidigare krävt att museet skulle brännas ned, fängslades den 7 september misstänkt för stölden. Även hans nära vän Pablo Picasso förhördes. De båda släpptes dock snart och målningen antogs sedan förlorad för alltid. Emellertid visade det sig att en anställd på museet, Vincenzo Peruggia, stulit konstverket utklädd till byggnadsarbetare genom att helt enkelt gömma det under sin rock och promenera ut ur byggnaden. Stölden utförde han på uppdrag av Eduardo de Valfierno som i sin tur hade givit den franske förfalskaren Yves Chaudron i uppdrag att ta fram en serie reproduktioner av målningen som skulle säljas som det saknade originalet. Chaudron behövde dock inte originalmålningen för sitt värv och kontaktade därför aldrig Peruggia efter stölden. Peruggia, som stulit konstverket av patriotism och hållit det gömt i sin lägenhet under två år, tappade tålamodet och greps till slut då han den 10 december 1913 gav sig till känna hos en florentinsk konsthandlare i hopp om att få den hittelön som utlovats. Mona Lisa ställdes därefter ut på flera olika platser runt om i Italien innan det 1913 återfördes till Louvren.

Kommentarer

Populära inlägg