Våren inte vad den varit

Säkert har ingen missat att det råder vårdagjämning i dag. Det handlar alltså om att dagarna och nätterna är (nästan) exakt lika långa över hela jorden. Själva tidpunkten infaller för att vara lite mer exakt klockan 12.02 i dag.

Vårdagjämningen har dock inte så mycket med själva våren att göra utan är mer en matematisk konstant. I praktiken betyder det att solen dagarna före och efter denna dag går upp rakt i öster och tolv timmar senare ner rakt i väster.

Vill man se glaset som halvtomt är det rätt lätt en dag som denna för inte ingick det i min barndoms vårar att det skulle vara minus sju grader och frisk vind i det som kallas vår... Mars är inte vad den varit.

Vill man se det halvfulla glaset är vi nu närmare fågelsång och bladsprickning än någonsin! Om detta har jag skrivit tidigare, kring vårkänslor och värmande brasor. Och snart är vi där!

För övrigt har det diskuterats mycket kring könsneutrala äktenskap i dessa dagar. Jag tycker frågan är enkel. Folk måste själva få välja hur och med vem de vill leva sina liv. Det handlar om den över precis allt annat överskuggande individuella friheten som byggt länder och skapat välstånd. Mot den bakgrunden är det upp till staten att ha sina system i skick för att alla människor oberoende preferenser ska få bygga familj med vem de vill.

Ha en fin onsdag!

I vart fall i Västerhamn denna morgon var det inte lätt att skönja vårtecken. Fast almanackan har aldrig fel. I dag är det vårdagjämning!

Kommentarer

Populära inlägg