På Gotland letar man olja

Säga vad man vill om gotlänningarna men det står inte stilla där. Nu gör man ett nytt försök att hitta olja på den kalkstensfyllda ön. Det är bara att gratulera till oortodoxa affärsidéer. När ska någon komma med något lika visionärt på Åland?

Här kan man läsa mer om oljeäventyret på Gotland. Det är inte första gången detta hänt. Under en tjugoårsperiod som upphörde 1992 pumpade man upp 600.000 fat ur Gotlands berggrund. Det låter som en del men mot bakgrund av att Norge producerar 1,4 miljoner fat per dag är det kanske ganska blygsamt.

Hur som helst. Det är lätt att le åt gotländska oljedrömmar. Men det är hundraprocentigt säkert att om man inte borrar hittar man heller inget. Jag är alltmer förtjust i dessa nya affärsidéer som folk hånar till en början. Som Ikea, som Microsoft, som Apple och så vidare. Det är i de galna idéerna som framtiden finns. Det borde vi minnas lite oftare. Förresten hyser jag en liten klockarkärlek till Gotland som jag tycker är en ö där visioner får frodas och idéer tas om hand. Här är ännu fler bilder.

Så här såg det ut fram till 1992 då man borrade efter olja på Gotland.

Kommentarer

Populära inlägg