onsdag 6 mars 2013

Elever med koll på Paf

Ingen människa är en ö och inget samhälle byggs av endast vuxna. Tvärtom. Det är de som är unga i dag som ska leva vidare på det Åland vi nu skapar. Därför är det varje gång både spännande och inspirerande att vara med när Ålands lyceum skickar ut sina elever i den så kallade verkligheten.

I morse var det förstaåringarna Julia Andberg och Rebecka Persson som i samhällan fått uppdraget att skriva ett arbete kring det åländska spelbolaget Paf som gått från klarhet till klarhet på en stenhård spelmarknad. Inte alltid utan friktioner men ändå förhållandevis stabilt och med större transparens än de olika privata alternativ med säten i skatteparadis.

Själv har jag aldrig riktigt sett betänkligheterna i det där med spel, även om jag själv är en dålig spelare. Vill folk spela ska man erbjuda dem det. Så fungerar den fria marknad som är bättre än alla alternativ. Eller ska vi stoppa taxfree för att folk super för mycket, tobaksförsäljningen för att folk blir sjuka, biltillverkningen för att folk kör ihjäl sig och så vidare? Nej, vi ska så gott vi kan se till att folk själva förmår kontrollera sina laster och hålla dem på en sådan nivå som är hanterlig, vare sig det gäller sprit, tobak eller spel.

Julia och Rebecka har tagit sig an sin uppgift med stort allvar och ska intervjua en mängd olika källor för att göra ett så heltäckande arbete som möjligt. Att vara en del i det jobbet är viktigt och jag önskar dessa lyceister och de andra som ägnar sig åt andra saker all lycka! Om Ålands framtid hänger på elever som dessa är jag inte det minsta orolig. Tvärtom!

Tidigare har jag pratat samhälle med ett antal grupper från Ålands lyceum. Till exempel:

Om samhällsreformen. Om skärgårdens framtid och överlevnad. Ännu mer om samhällsreformen. Och ännu mer framtidsfrågor, mest om skärgården. 

Tidigt i morse stod de på tröskeln till lagtingshuset med sina frågor om det åländska spelbolaget Paf. Det blev en tänkvärd och uppfriskande pratstund. Till vänster Julia Andberg och Rebecka Persson.

1 kommentar:

  1. "Inte alltid utan friktioner men ändå förhållandevis stabilt och med större transparens än de olika privata alternativ med säten i skatteparadis."

    Många av de privata spelbolagen är börsnoterade och har således en avsevärt högre transparens än PAF. I motsats till det du skriver så präglas ju PAF av en sällan skådad brist på transparens. Det räcker med att öppna deras resultaträkning för att inse detta. Till exempel urgörs den största kostnadsposten av övriga kostnader helt utan närmare förklaring av vad som ingår i denna enorma resultatpost.

    SvaraRadera

Hellre för högt än för tyst

I dag är det 90 dagar kvar till höstens lagtingsval. Jag är redo att fortsätta jobba för att göra Åland mer tydligt och välkomnande för besö...