Hyllning till volleybollen

Har dömt två volleybollmatcher i helgen men om matcherna som sådana är det inte så mycket att orda. I går föll JIK:s B-herrar ganska klart mot Uppsala och i dag vann JIK:s A-lag lika enkelt mot Gotland. Båda matcherna slutade 3-0 och ur domarhänseende var de enkla att hantera. Så är det inte alltid. Volleyboll är en bedömningssport där i synnerhet passningarna nagelfars och ibland döms bort – ganska sällan rättvist om man får tro den drabbade...

JIK-volley har i dag på herrsidan ett homogent lag som vinner på sin jämnhet. Dagens match var ett styrkebesked inför sommarens NatWest island Games på Bermuda. Spelet var välorganiserat och kreativt. Misstagen var få och anfallen modiga. Gotlänningarna stretade emot i första set men fick i de två sista se sig klart distanserade.

Att döma volleyboll är mitt lilla sätt att betala tillbaka till den sport som gett mig så mycket. Tack vare volleybollen lärde jag mig spela i ett lag och se möjligheter i lägen som tett sig mörka. Tack vare volleybollen hamnade jag i närkontakt med världen utanför Åland och öspelen. Genom sporten har jag lärt känna människor jag annars aldrig hade träffat och varit med om dramatik som den som inte ägnar sig åt sport aldrig får uppleva. Det har varit stunder av hopplöshet och det har varit ögonblick av största möjliga lycka. Däremellan handlade det mest om träning och åter träning.

JIK-volley är i dag Ålands enda förening där man bedriver organiserad volleyboll i de svenska serierna. Förr spelade vi i Finland men resorna blev till sist klubben övermäktiga och fokus sattes istället på Sverige. I fjol våras ordnade klubben en femtioårsfest som jag irriterande nog inte hade läge att närvara på. För att i vart fall vara med på ett litet hörn spelade jag in en liten video som nu är mogen att visas även här (kom ihåg, denna inspelning ligger LÅÅNGT från min så kallade Comfort Zone). Håll till godo och håll utkik efter nästa match. Volleyboll är en fartfylld sport och stor underhållning!

Hyllningstal till JIK-volley from Jörgen Pettersson on Vimeo. Jodå, den landar på rätt när man börjar titta... Är man känslig kan det finnas skäl att ha en skämskudde nära.


Detta möts man av i Vikingahallen när det är matchdag. Hemmamatcherna är välorganiserade och fartfyllda med både musik och speaker och en välsorterad cafeteria.

Kommentarer

Populära inlägg