Terrorns dag i Europa

I dag är det en ny viktig dag. Ja, jag vet, det finns många sådana. Flygekorrarnas dag, kanelbullens dag, dagen för oss som inte kan mecka på bilar och så vidare. Ni som hyller sådana specialare ska nog hålla en låg profil en dag som denna. I dag är det nämligen en Europeisk dag för terrorismens offer. Ni vet alla de människor, makar, makor, barn, levande, glada, ledsna, och så vidare som utan egen förskyllan dör för att galningar vill förändra världen på sina egna skruvade villkor. De som är på väg till sina mål och hindras på vägen av en spikbomb eller motsvarande.

Den 11 mars 2004 ägde Europas hittills värsta terrordåd rum i Madrid. Det var en cell bestående av människospillror i utkanterna av Al Qaida som inspirerad av attackerna mot World Trade Center i New York ville göra likadant på denna sida Atlanten. I en väl planerad operation detonerade tre stora bomber samtidigt i den värsta morgonrusningen på tre tågstationer i Madrid, Spanien. Etthundranittioen människor med drömmar, mål och mening i livet sprängdes till döds. Tvåtusenfemtio skadades i olika grad och kommer aldrig mer att leva det liv de fram till den 11 mars 2004 hade levt. Vetskapen om det smärtar.

Därför är denna dag viktig. Terror är det värsta som finns. Det är ett medel som drabbar sådana som inget gjort för att några galningar ska nå ett mål som få delar. Bara av det enkla skälet och för att vi alla är européer är det i dag läge att tända ett ljus och fortsätta arbeta för att de goda krafterna ska vinna i den ständiga kampen mot de onda.

I det stora hela har vi i Norden varit förskonade från terroristdåd. I vart fall fram tills dess psykopaten Anders Behring Breivik krossade idyllen. Och i betydligt mindre skala den juldag i Stockholm då en man beslöt ända sitt liv och ta med sig så många andra som möjligt.

I dag är det för övrigt också 23 år sedan de baltiska staterna och många fler började slå sig fria från det gamla Sovjetunionen. Först ut var Litauen som den 11 mars 1990 utropade sin självständighet. Många andra europeiska länder erkände landet redan samma år men Sovjetledningen gjorde det först den 6 september 1991... Ett annat land som gjort denna resa är Estland. Det är alltså långt från en vanlig måndag, det är en Riktig Måndag.I dag minns hela Europa de tre bomberna i Madrid år 2004. 191 människor dog och 2.050 skadades i Europas hittills värsta terroristdåd. 

Kommentarer

Populära inlägg