Från en JP till en annan

Käre JP,

vi träffades aldrig då du dessvärre hann kasta in veven innan ens mina föräldrar var förväntansfulla glimtar i sina föräldrars ögon. Det var synd då jag tror du på nåt skruvat vis hade gillat den värld vi nu lever i. För det står klart utom alla rimliga tvivel att du var för tidigt ute då du levde. Du försökte frenetiskt men förgäves sprida kunskapens och kreativitetens ljus bland dina medmänniskor. Det du saknade i skolning tog du igen i praktiken under de dagar som fogas till varandra och kallas för vardagligt slit. Du blottlade den knivskarpa skillnaden mellan utbildning och bildning. Tyvärr förstod dina medmänniskor inte det. För tydlighetens skull vill jag här tillägga att vi inte är släkt, men jag är stolt över att dela dina initialer.
Joel Pettersson föddes den åttonde juni 1892 i Lemland. JP var en av de stora konstnärerna som bevandrat Åland och satt fart på ålänningarnas inre liv mer än många andra. Han dog naturligtvis alldeles för tidigt.
Joel Pettersson,

Du hade antagligen trivits (som du kanske hade valt att lägga orden) i den värld som i dag handlar om att kommunicera, hitta på, övertyga, debattera och faktiskt leva. I dag går arbetet inte bara ut på att släpa stenar för att bygga en större mur än grannen. Du hade inte behövt ägna all din vakna tid (vilket du faktiskt inte heller gjorde men kanske borde ha gjort) åt att fundera på vad som ska stå på bordet till nästa middagstid. Och inte hade du behövt försvara och förklara innebörden i och nyttan med att sätta upp teaterföreställningar i syfte att berika människors själar. Åland var på den tiden du levde mer bröd än skådespel vilket du hade svårt att förhålla dig till.

Joel Pettersson. I allt väsentligt var du på den tid då det begav sig en särling. När du dog 1937 gjorde du det som finströmare och du var bruten av den ena sjukdomen värre än den andra. Du blev tyvärr bara fyrtiofyra år gammal men du hann med mer än de flesta under dina dansande steg på vår jord. Hade du fått leva hade du fylli’ (som du kanske hade skrivit) etthundratjugo år just i dag. Av det skälet vill jag berätta för dig där du sitter på din molnkant och dinglar med benen att du troligen var för tidigt ute när du levde och verkade. Det var ett öde som inte drabbade bara dig, utan många andra konstnärer och visionärer som hade och har det svårt att göra sig förstådda av sin egen samtid.

I dag förstår vi att du var en karaktär som inte var gjord för färdiga mallar. I dag begriper vi att sådana som du och dina konstnärs- och författarvänner inte bara är roliga att lyssna på. Ni är helt nödvändiga för att ett samhälle, vilket som helst, ska utvecklas på bästa möjliga sätt. Utan konst som måste tolkas och ord som måste tydas stannar all utveckling upp och vi fortsätter bära våra stenar för att bygga en mur som är högre än grannens.

Broder, jag är ledsen för att vi aldrig hann träffas. Men jag är glad för att du fanns. För dina verk lever kvar i den tid vi kallar nuet. Och när vi som i dag går här är borta, finns dina verk kvar för kommande generationer att förundras över. I morgon firar vi vårt örikes nittioårsdag som självstyrt. Det har lyckats tack vare dig och många andras idéer vilka skapat modiga och starka öbor. Du älskade Åland över allt på jorden. Men Åland älskade inte dig tillbaka.

Då.

I dag älskar Åland dig på nytt.

Grattis på födelsedagen.

Hönshuset heter den här målningen som illustrerar Joel Petterssons korta men intensiva entreprenörskarriär i äggbranschen. 
Spelmannen och kvinnan ägs i dag av Ömsen.

Kommentarer

  1. Anders Olofsson f. 7.11.1742 på Klås hemman i Helsö är en gemensam anfader.
    mvh/FMP

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg