Grattis Jona, 18 år i dag

I dag fyller vår förstfödda son arton år och står därmed på egna ben med allt vad det innebär. En hyllningstext av farsan till exempel! Det är inte säkert att han gillar uppmärksamheten på det här sättet men det får han stå ut med. ;-) Han befinner sig förresten på tryggt avstånd hemifrån där han denna sommar jobbar i fiskindustrin på den lilla ön Hitra inte långtifrån storstaden Trondheim i Norge. Ett äventyr det också.

Jonathan har ända sedan födseln bara kallats Jona. Hela namnet har egentligen bara använts när det varit fråga om så kallade skarpa lägen som ju uppstår under en ung mans väg från barn till vuxen. Sådana har dock inte varit vanliga, denna väg har i Jonas fall varit slät och bred och i stort sett saknat gropar.

Ska dock unna mig några spridda tankar kring den Jona är och vad som format honom. Som till exempel att...
...han är schysst, omtänksam, snabb, sportig, snäll, hjälpsam och generös, enligt brorsorna.
...han varit modemedveten sedan han kunde gå. Det var inte ens att tänka på vilka plagg han skulle bära. Kan själv, var ledordet.
...han delar med sig av godiset, enligt minsta brorsan, är modig och stark.
...han en gång lärde sig mer engelska på en match på White Hart Lane i London än dittills i skolan...
...han är smart, har temperament, är dessvärre slarvig (mamman) men är ändå en taktiker som gärna delar med sig av sina erfarenheter och ger goda råd (Mille).
...han sällan blir svaret skyldig. Vad det gör i den cendréfärgade skallen men stilla står det inte.

Jag har ändå svårt att begripa att det barn som föddes efter en lång förlossning 1994 i dag vuxit till en ståtlig man med fysik som jag själv bara kan drömma om. Men jag är glad och stolt över det. För som alla vet handlar allt i slutet av dagen om att fostra ungdomar till ansvarskännande och oängsliga vuxna som ska bygga den värld vi lämnar över till dem och som de ska föra vidare till sina egna barn.

Artonårsdagen är en milstolpe som få andra. Det är en dag för eftertanke och minnen. Och så klart glädje, framtidsplaner och drömmar. Jona, du är redo och du är älskad. Du är stark och du är vår förste son. Gå på jobb nu och unna dig sedan en rejäl födelsedagsmiddag! Grattis!

Hörs.

Farsan och alla andra

PS från allra minsta brorsan Zacke: ”Du är ändå klenare än mig!” :-)

Jona i dag. Bilden snodd från Facebook. Och du kan inte stoppa mig!
Bröderna P på prispallen. Jona, Zacke och Mille.
Chillaren Jona har koll på det mesta.
Ska det vara tårta ska det vara med jordgubbar på. Jona har alltid varit medveten om detaljerna här i livet.
Med kompisarna vid Klosterviken. Till skillnad mot din far har du aldrig haft problem med våghalsiga grejer. Som att hoppa från höga höjder.
Fotbollsmässigt gick något snett redan från början. Manchester United blev ditt lag vilket tvingade din Liverpoolfarsa att ta med dig till Old Trafford i Manchester... ;-)
Bara så du inte glömmer bort det. Ett tag var det målvakt du ville bli.
Fast här blev du allt ganska tagen. Empire State Building i New York är en ögonöppnare på många sätt
Med brorsan Mille i det blå, högt över Cayman Islands.

Kommentarer

Populära inlägg