Ända in i kaklet Sverige!

I kväll drabbar Sverige och England samman i EM-fotbollen. Då stannar i vart fall min värld upp för en stund tillsammans med stora delar av både Sverige och England, två av mina absoluta favoritnationer. Jag är i normala fall en högst vanlig man som sköter sina lån, sin personliga hygien och håller gräsmattor klippta. Men när det handlar om stora matcher i fotboll, boxning, volleyboll, schack och några sporter till upphör jag fungera rationellt. Och just i kväll är jag som en av dem som i tiderna drog till kungs för att kräva återförening. I dag vill jag vara svensk så det värker i hela kroppen. Jag vill, liksom det kreativa gänget på Aftonbladet, verkligen se svenskarna krossa de brittiska stela överläpparna. Det behöver inte bli 5-0 som AB vill. Det räcker med 1-0. Bara vi vinner.

Detta går tillbaka till sommaren 1994 som jag tillbringade på Simskäla och såg Sverige vinna VM-brons efter bland annat en osannolik match mot Rumänien. Sedan dess är fotboll och Sverige en oförenlig storhet för mig. Det lilla dilemmat i allt detta just i kväll är att på god andraplats kommer England i min egen lilla fotbollsvärld. Därför är det så kallad win-win. Om Sverige vinner är det klackarna i taket. Om England skulle vinna är det också klackarna i taket. Men då sker det i Lloyd’s med lädersula istället för Foppatofflor.

Det är en av fördelarna med att bo liksom mitt i alltihopa. Alltid är det någon man kan hålla på.

Till sist. Uppfinningsrika tidningsmänniskor är fantastiska varelser, så länge de inte tar sig själva på alldeles för stort allvar. Hatten av till de på Aftonbladet som kom på den här briljanta idén att sätta lite press på sina kolleger i London, så här matchdagen till ära! Se förstasidorna nertill och lägg också märke till britternas kontring längst nere.

Nu kör vi. Och sedan ska ni såklart ha en riktigt skön helg.





Kommentarer

Populära inlägg