Röd matta för kineserna

Framtiden är kinesisk. Nu hoppar även trendanalytikerna på tåget från öster och pekar ut Kina som årets viktigaste internationella spelare. Av många olika skäl. Kineserna har pengar och kan stabilisera upp Afrika (vilket de gör), USA (vilket de gjort) och Europa (vilket de kan). Hur kommer då detta att märkas?

Det blir röda mattan överallt för dessa nya kolonisatörer. I hotellen, de lyxiga varuhusen, nöjesparker och överallt där man kan köpa nycklar för pengarna blir välkomnandet överdådigt på gränsen till servilt när det står China på passet.
Egentligen borde man ha fattat det för länge sedan. Alla nationer som klarar av att bygga något sådant som en mur som syns till rymden är inte att leka med i det långa loppet. Nu kommer kineserna med kraft.
Man brukar säga att historien går igen. Aldrig har det väl varit tydligare än i dag när de gamla världsresenärerna och erövrarna plötsligt inte längre har pengar och de nya tar över. Hittills har Made in China varit ett bevis på smaklös massproduktion och något man köper istället för det man inte har råd med. Den tiden är snart över.

Hur jag plötsligt kom att tänka på detta? Gå till Trendwatching själv och bli häpen. Eller ännu hellre. Bilda dig en egen uppfattning!

Andra saker man kan lära sig om året som kommer:

• Cash är inte längre King. Mynten och sedlar försvinner inte ännu. Men början till slutet för dem är här.
• Jakten slår köpet. ”Klippet” blir viktigare än någonsin. Inte för att folk inte skulle ha pengar. Utan för att prestigen ligger i att hitta den perfekta affären.
• Manicken är hälsan. I takt med att apparna utvecklas avvecklas den egna ansträngningen. Det är coolt att hålla sig frisk med hjälp av sin smartphone. Det är ocoolt att svettas. Hur man får ihop det är inte helt enkelt att begripa.

Kommentarer

Populära inlägg