Svensk synd och första flygturen

När detta skrivs ser det mörkt ut. Bokstavligen alltså, inte bildligt. Det är tidigt på morgonen och solen lyser bara med sin frånvaro. Framför ligger en lång dag med mycket arbete. Inspirerande jobb som så småningom ska resultera i något riktigt spännande!

Det är naturligtvis heller ingen vanlig dag. Det finns inga sådana. Alla dagar är ovanliga på sitt eget lilla sätt. I dag, fast för 108 år sedan, lyckades till exempel bröderna Wright för första gången med sina försök att erövra luftrummet. De flög. Sedan dess har människan gjort allt för att flyga högre och längre och snabbare. Det kallas konkurrens och nyfikenhet och är vad som behövs för att driva världen framåt.

Det är i dag också 22 år sedan Simpsons för fösta gången visades i TV, även det i USA. Tyvärr är det för tidigt på morgonen för att dra några större paralleller mellan de två definierande ögonblicken, men något finns det där...

När vi ändå är på gång och minns denna lördagsmorgon kan vi väl skänka våra kära svenska grannar en tanke också. Det är nämligen 60 år sedan ”Hon dansade en sommar” hade stor premiär. Det var inte vilken rulle som helst. Det var en skandalsuccé. Det visades naket i rutan för kanske första gången någonsin och underströk den svenska synden i en häpen värld. Filmen fick även Guldbjörnen vid Filmfestivalen i Berlin 1952 som första svenska film någonsin. För finsmakaren kan jag också meddela att ingen mindre än Stålfarfar Gustaf Håkanson medverkade på ett litet hörn i filmen!

Ulla Jacobsson och Folke Sundquist gav den svenska synden ett ansikte, eller egentligen två, 1951 med den svenska skandalsuccén ”Hon dansade en sommar”. Det var den här scenen som satte fart på moraltanterna och -gubbarna över i stort sett hela världen. 

Kommentarer

  1. Heja Sverige!Dynamit,propell,skiftnyckel ock surstömming!

    SvaraRadera
  2. Vi skulle behöva lite av den svenska synden för att få upp värmen i denna våta mörkgrå vinter(?)månad.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg