Nu lättare nå Kebnekaise

I somras besteg jag tillsammans med hustrun Sveriges högsta berg – Kebnekaises sydtopp. Då var den 2.104 meter hög, baserat på en mätning gjord 2004. Nuläser jag att toppen har krympt till 2.099,7 meter, den lägsta noteringen på 1.000 år. Samma sak har hänt med de närbelägna glaciärerna i Tarfaladalen där smältningen sker rekordsnabbt.

Från Norge kommer också rapporter om att en glaciär på Lomseggen smält och blottlagt en 1.700 år gammal skjorta – landets i särklass äldsta klädesplagg.

Vare sig man vill eller inte handlar det om stora grejer som är i görningen. Glaciärer smälter i en allt snabbare takt samtidigt som mängden koldioxidutsläpp är större än någonsin. Man måste vara rätt hårdhudad för att inte se ett samband.

Under de senaste tio åren har koldioxidutsläppen i Kina mer än fördubblats. Totalt släpptes under 2010 ut 33 miljarder ton koldioxid i världen – jodå, det är mest någonsin. Siffrorna kommer från EU-kommissionen och en holländsk expertbyrå Netherlands Environmental Assessment Agency och visar utsläppen från fossila bränslen och cementproduktion.


Den 29 augusti 2011 besegrade vi Kebnekaise. Då trodde vi Sydtoppen var 2.104 meter. Men till följd av att toppen som är en glaciär till följd av klimatkrisen smälter är den nu ”bara” 2.099,7 meter hög. Känner här att shortsen kräver en förklaring. Jag råkade glömma långbyxorna nere i baslägret och upptäckte det alldeles för sent. Normalt är det inte kortbyxeväder på bergets högsta topp.

Kommentarer

Populära inlägg