Demokrati och monarki och lite idrott

Ingenting är lika demokratiskt och rättvist som idrott. Den som springer snabbast vinner. Liksom den som hoppar högst, gör flest mål eller slänger spjutet längst. Reglerna är lika för alla och förutsättningarna (oftast) jämförbara. Därför är mitt arbete inom International Island Games Association (öspelen) otroligt givande. Synen av förväntansfulla mestadels unga öbor som vartannat år samlas på olika öar i världen för att mäta sina krafter slår det mesta i upplevelseväg. Men det handlar inte bara om träning och tävling. Öspelen har genom åren blivit en faktor även på andra nivåer. Det blev tydligt senaste sommar då NatWest Island Games fick besök i form av en tvättäkta prins – Edward, Earl of Wessex. Jag hade en hel drös fördomar färdiga men tvingades snabbt skrota dem. Prinsen var såväl intresserad som engagerad och proffsig ända ut i fingerspetsarna. Han frågade och undrade och pratade med alla han kom åt. Åkte runt på idrottsarenorna och möttes av folkmassor men ledsnade aldrig. Trots att han måste ha gjort det tusen gånger tidigare. Det starkaste intrycket prinsen gjorde på mig var ändå den stora mottagningen vi ordnade i anrika Royal Yacht Club i Cowes. Där samlades kanske 150 representanter från olika öar i olika grupper. Jag eskorterade honom runt och presenterade folk från jordens alla hörn. Prinsen hade något att säga åt dem alla. Det var en uppvisning i diplomati, genuint intresse och folkvett som jag sent ska glömma. Fast nej, monarkin får nog Storbritannien, Sverige och några till behålla. Den är inte helt up-to-date så där generellt sett, trots att just denne prins sånär fick mig att vackla i min republikanska övertygelse...


Isle of Wight-bossen David Ball och undertecknad tog emot prins Edward när han anlände i sin helikopter. Han fick te medan vi blev utan. Hade dessutom varit svårt att snacka samtidigt som tet skulle drickas. Inte för prinsen, han kunde göra två saker samtidigt. Övning ger färdighet. I bakgrunden Isle of Wights guvernör.


”Jag ser att du varit hemma och bytt kläder”, var prinsens kommentar till frugan. (Det var troligen mer än jag hade lagt märke till.) Det var ett exempel på ett väl utvecklat sinne för detaljer. Här underhåller han förutom frun NatWests marknadsavdelning i form av Jerry Whitsey och John Lindon.


Om dessa tre män i olika åldrar skulle simma i kapp blev både prinsen och jag själv efter. Geoffrey Corlett betraktas som öspelens grundare och håller sig fortfarande i topptrim. I somras fyllde han 85 och firade med triathlon!

Kommentarer

Populära inlägg