Hos Centern får alla växa

Att politiker bjäfsar med varandra hör till spelets regler. Men ibland är det dags att reagera. Som till exempel när skrivare som Camilla Gunell blandar samman päronträd med cyklar och tycker hon nått en slutsats. I sektliknande organisationer kanske totalitär makt och likriktade åsikter fungerar. Inte hos Centern. Därför skrev jag en insändare som lyder så här:
I gårdagens tidningar fanns en insändare där vicelantrådet och socialdemokraten Camilla Gunell gnäller på Runar Karlsson (C) och samtidigt drar in partiet Centern i diskussionen. Där vill jag säga stopp. Inom Centern råder åsiktsfrihet och fri debatt. Det är bra för det skapar spänst och till sist kloka beslut, hela Åland till gagn. Därför var också de flesta reformer som genomfördes eller påbörjades under den förra regeringsperioden ett resultat av Centerns ministrar Roger Nordlund och Veronica Thörnroos. Efter diskussioner i lagtingsgruppen kunde de driva sina frågor starkare. Utan Thörnroos’ envisa och beslutsamma arbete med privatiseringen av skärgårdstrafiken hade läget för skärgården varit sju resor värre än i dag. Tack vare Nordlunds insatser är projektet med en bättre socialvård på Åland (KST) nu på gång.
Centern tar ansvar och vi jobbar på riktigt med jämställdhet över hela Åland, till exempel i fördelningen av topposter. Det gör väldigt få andra partier och absolut inte S. Vi har i debatten inte ifrågasatt behoven av besparingar men vi har ställt oss frågan om det som nu sker är rättvist, att spara på de mjuka värdena och samtidigt bygga en tvätthall åt trafikavdelningen. Vi föreslår en privatisering av vägunderhållet vilket skulle spara stora pengar men även här blundar regeringen. 
Vi har bett om en jämställdhetsanalys när det gäller inbesparingarna i ÅHS och i kommunerna. Väldigt mycket tyder på att det är kvinnor, barn och åldringar som får betala det högsta priset. Mot den bakgrunden hittade antagligen Runar Karlsson en öm tå när han ifrågasatte S-ideologin, det är viktigare för S att sitta i regeringen än att leva som man lär. Makt gör att principerna åker ut genom fönstret.
Centern kan med stolthet se tillbaka på fyrtio års regerande som skapat ett av världens mest välmående samhällen. Det fortsätter vi med i vår nya roll och vi protesterar när prioriteringarna går snett. Det är i dag vår uppgift att kritiskt syna regeringens politik och förslag. Svaren på de frågor som Centern ställde i samband med budgetbehandlingen lyser dock fortfarande med sin frånvaro.
Oppositionen ska vara saltet som håller den åländska regeringspolitiken frisk, och sådant kan ibland svida. Vi fortsätter göra vårt jobb i opposition lika starkt och målmedvetet som när vi var ett regeringsparti. Ålänningarna har rätt att få höra de kritiska frågorna – och också rätt att få höra svaren från regeringen.

Åländsk Center
Jörgen Pettersson
Ordförande
Camilla Gunell när hon gnäller på Runar Karlsson men inte riktigt träffar målet.

Kommentarer

Populära inlägg