Grattis Kipling, 150 år i dag

Vi har nått fram till årets nästsista dag och hyllar därför författaren och Nobelpristagaren Rudyard Kipling som skulle fyllt etthundrafemtio år just i dag, om han inte dött år 1936, bara sjuttio år fyllda. Det var synd och skam. Han hade mycket kvar att ge.

Bland mina tidigaste riktiga läsupplevelser finns även Kiplings berättelse om mungon Rikki Tikki Tavi som dödade kobror och räddade människor och lämnade ett outplånligt minne hos mig. Rudyard Kipling skrev mycket och gjorde det bra. Bland mina favoriter finns till exempel dikten om sex frågor:
”I keep six honest serving men,They taught me all I knew.I call them What and Where and Whenand How and Why and Who.”
Kipling myntade dessutom begreppet öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två. Fast lyckligtvis har det visat sig att väst sakta och säkert med demokratin som verktyg är på väg att ta över öst.

Det är inte bara jag som hyllar denna välformulerade författare. Tidningen Daily Mail kör en stor artikel om mannen som gjorde världen lite mer begriplig.

Rudyard Kipling har jag förresten även lyft fram tidigare, i samband med budgetdebatten för år 2013!
Innanför den korrekta och ganska tråkiga utsidan dolde sig en berättare som har få övermän i historien. Rudyard Kipling belönades med Nobels litteraturpris när han var bara fyrtioett år gammal – den yngste genom tiderna.
Rikki Tikki Tavi!

Kommentarer

Populära inlägg