Granarna blev till flis

Nu är stadens alla (med reservation för dem vi kanske missade) julgranar förvandlade till flis som sedan blivit energi i det stora värmeverket vid Mariehamns energi. Från den pannan får stadens alla fjärrvärmeanslutna byggnader värme. Granarna samlade vi från partiet Åländsk Center in under en intensiv kväll förra veckan efter att Mariehamns stad i sista stund meddelat att man bryter den tradition som funnits under många år. Vårt initiativ blev mycket uppskattat och visar tydligt vad lite rejäl talkoanda kan göra. Här är det på sin plats att särskilt tacka Edgar Kalm, Joachim Sjögren, Göran Söderlund, Anders Öhberg och Erik Ekström som ställde upp med maskiner samt Henrik Beckman som ryckte ut med en mobil flistugg.

Med stora traktorer och släp körde vi gata upp och gata ner i jakten på granar. Några trafikregler tvingades vi tolka ganska vidsynt och några granar missade vi helt säkert, i mörkret är alla granar svarta, nämligen. Jag körde runt tillsammans med trafikminister Veronica Thörnroos och Anita Husell-Karlström, bland annat medlem i Ålands gymnasiums styrelse. Den här kvällen var de ostoppbara. Veronica tvingades jag hindra från att ta de granar som hade ljus på sig och hon var dessutom nära att slänga upp en rhododendronbuske på släpet…

Finansminister Roger Nordlund blev en levande skogsprocessor där han släpade granar med samma energi som han annars ägnar åt landskapets finanser. Partiledaren Harry Jansson använde sina långa ben till att ränna runt och på riktigt skapa energi och ett hållbart samhälle. Förre skogsdirektören Bjarne Blomster var i sitt esse och räknade hem pengar i den värme som granarna sedan skulle skapa för stadsborna. Totalt samlade vi in uppemot tusen granar innan det blev sent och vi avbröt för korvgrillning.

Dagarna efter fortsatte sedan Bjarne i norra stan och Böge Holmberg i södra att hämta de granar vi missade. Kanske har vi ännu inte hittat alla men vi gjorde så gott vi kunde och lovar här och nu att komma tillbaka nästa år!
Henrik Beckman skjuter in stadens julgranar i sin flistugg för att förvandla julträden till energi i form av flis.
Erik Ekström var en av de som ställde upp för att hjälpa stadsborna att bli av med sina gamla julgranar.
Här kommer Anita och Veronica och lilla Luna efter att ha hämtat granarna från lantrådet Camilla Gunell och Nya Ålands chefredaktör Nina Fellman.
När släpen var fulla lossades de vid Mariehamns energi.
Centerns initiativ blev applåderat och folk var glada där vi drog fram med alla traktorer och glada graninsamlare. 
Det där med att ta bilder på folk i reflexvästar är inte det enklaste...
Henrik Beckman och hans maskiner framför Mariehamns energis stora panna som värmer stadsborna.
Veronica inte bara styr och ställer över landskapets infrastruktur. Hon kom på idén att samla in granarna i staden och var självklart med under hela operationen. 
En rejäl korvgrillning hör till när kvällen är på väg att bli natt.
Det blev sammanlagt två stora granhögar. Den här bilden togs rätt tidigt och gör inte riktigt antalet rättvisa.

Kommentarer

Populära inlägg