Hurra för vinterspelen

I dag är det nittio år sedan de första olympiska vinterspelen invigdes i Chamonix i Frankrike. Själv firar jag det i schweiziska Verbier med moves som inte skulle räckt till tävling ens för nittio år sedan då tävlingarna ändå var ganska primitiva.

Skridskobanorna, hoppbacken och bobsleighbanan var av god klass, medan längdtävlingarna på skidor gick på banor som senare blev förbjudna. De hade dragits upp i högfjället och framför allt när det gällde femtio kilometersloppet, som till stora delar gick ovan trädgränsen och med branta och isiga utförslöpor, upplevdes de som närmast livsfarliga.

Huvudarrangör för spelen var den lokala turistföreningen och det var knappast en överraskning att funktionärerna var tämligen oerfarna eftersom den franska vintersporten var relativt ny. Sammanlagt sågs spelen av drygt 10.000 åskådare, de flesta vid backhoppningen.

Norge sände en väl förberedd trupp till tävlingarna och de kom också att totalt dominera såväl skidtävlingarna som hastighetsåkningen på skridskor. De svenska skidåkarna kom dåligt förberedda och terrängbanornas svårighetsgrad kom som en total överraskning. De nya skidorna var kortare än förut och svenskar och finländare hade haft liten tid till träning på de nya skidorna och de blev totalt utklassade av de norska åkarna.

I år blir det garanterat annorlunda!

Så här såg marknadsföringen ut för nittio år sedan. I dag råder annorlunda verkligheter.

Kommentarer

Populära inlägg