På samma stol som Churchill

Sitter alltså på Bermuda, en ö som i sin avlägsenhet till fast mark bara överträffas av St Helena där i tiderna Napoleon levde sina sista dagar långt från sabrerade skumpaflaskor och larmande strider.


Och som alltid i världen lurar historien runt hörnet även här i den bermudianska huvudstaden Hamilton.


Gårdagen tillbringades i styrelsemöte i ett rum som fick håren att resa sig på mina armar. För i hotellet där vi bor, i ett litet rum bakom ett litet kök har samtal som förändrat historien ägt rum. Krypinnet går under benämningen Churchillrummet eller Churchill Boardroom. Som varande en beundrare av den gamle rackaren och kämpen är det naturligtvis en upplevelse att sitta i möten på samma plats som han med en fet cigarr i munnen stod och blickade ut över hamninloppet till Hamilton och funderade på hur han egentligen skulle sätta stopp för tysken. Vid detta bord, kanske i denna stol, i samma stad.


Historien är följande. Under andra världskriget när läget var skarpt och världen stod balanserande på kanten till en blodig avgrund fördes tolvhundra brittiska experter till Bermuda. Det var en samling av vetenskapsmän, intellektuella och andra för samhällsbygget vitala krafter. Deras uppdrag var att dels befinna sig i säkerhet för tyskarnas bomber och dels fundera på hur världen skulle byggas upp igen efter kriget. De fördes till ön på order av premiärminister Winston Churchill som själv var på plats flera gånger och ledde förhandlingarna. Den allra innersta kretsen av dessa utvalda medborgare möttes i det lilla rum som numera används för styrelsemöten och små konferenser. Då kallades det Room 99 och inget, alltså inget, av det som avhandlades fick lämna rummet. Det rådde inga som helst tvivel över vad som skulle hända om något läckte ut. Medicinen mot något sådant var motsvarigheten till en ”nio millimeters Burana” som hårdingarna uttrycker det i dag.


Fast så långt behövde vi inte gå i går!

Vid just det här fönstret stod Winston Churchill en gång och blickade ut över en krigshärjad och sargad värld. Han såg sällan så här glad ut.
Vägen till det innersta av krigsrummen gick via köket på det stora hotellet. Room 99 var en plats bara för de allra mest invigda. 
Tusentals mil från skyttegravarna i Europa satt tolvhundra av Storbritanniens mest uppburna medborgare och smidde planer för hur återuppbyggnaden skulle gå till.
I går möttes Exekutivkommittén för NatWest Island Games eller öspelen i det Churchillska nästet.
På den här stolen kan han ha suttit och funderat och formulerat, dragit upp strategier, rutit och (möjligen) skrattat. 
Inte var han vacker men det kompenserade han med ett intellekt och en handlingskraft som på många sätt räddade världen då Hitler försökte bygga upp sitt Tredje Rike. Winston Churchill hann vid sidan av sitt slit med det dagliga också skriva böcker och vinna Nobelpris. Sådana gubbar finns det inte många av i dag.

Kommentarer

Populära inlägg