En stad ska leva, inte sova

Centerns och borgerlighetens framgång i stadens kommunalval har vållat huvudbry från folk som är vana vid att bestämma. Sådant är både nyttigt och uppfriskande.

Mariehamn har i modern tid, som ju är ett svårdefinierbart begrepp, styrts av den så kallade vänstern, normalt sett representerad av Liberaler och Socialdemokrater. De är väl i egentlig mening inte så hemskt mycket mer vänster än vi andra, de har bara lite svårare för att bestämma sig.

Efter senaste valet är styrkeförhållandet nu 14-13 till den så kallade högersidan som utgörs av Moderaterna, Centern, Obundna och Ålands framtid. Därmed skulle man kunna tycka att det vore dags för ett något mer borgerligt betraktande av tingens ordning, även i stadshuset. I det ingår till exempel, om Centern får bestämma en ekonomiskt ansvarsfull politik och en utveckling av stadskärnan. Två saker som glömts bort de senaste mandatperioderna – inget av det har egentligen gjorts under de senaste två decennierna, vilket alla i Jomala numera jublar över.

Vad betyder då en ekonomiskt ansvarsfull politik?
SVAR: Att långsiktigt och uppriktigt använda skattemedlen till sådant som verkligen och på riktigt är till glädje för stadens invånare.
Och det där med stadskärnan?
SVAR: Att vi ska låta bli att tjafsa om höjden på hus i en stad och att vi på riktigt måste se över att vi verkligen använder alla centrumtomter på ett sätt som är så många som möjligt till nytta och glädje. Entreprenörsskap och affärande ska uppmuntras, inte stoppas.

Dessa två saker är typiska borgerliga så kallade hjärtefrågor. Jag är tveksam att den vänstra flanken av detta spelbräde mäktar med ens dessa två områden. Men jag blir såklart glad om jag blir överbevisad!

I New York fanns inte heller höghus till att börja med. Så vad vore det förfärliga i att bygga sex eller åtta eller tiovåningars byggnader i Mariehamn? Nej, just det, absolut ingenting.

Kommentarer

Populära inlägg