Shippingfolk på kryssning

I dag och i morgon är det dags för den stora Shippax-konferensen som arrangeras ombord på Silja Symphony under dess färd mellan Stockholm och Helsingfors och tillbaka. Här trängs de mest inflytelserika och handlingskraftiga inom passagerar- och roronäringen. Diskussionerna är visionära och stämningen brukar vara god. I fjol hölls konferensen på Pride of Rotterdam mellan Rotterdam och England.

Skälet till att jag deltar i detta arbete är uppdraget som maritim rapportör för BSPC och den rapport som måste skrivas. Det är just den här dagen synd då det väntar lantrådets upplysning i lagtinget med anledning av den finländska vård- och regionförvaltningsreformen. Det var precis det jag efterlyste häromveckan efter att landskapsregeringen panikat och börjat prata om interkontinentalplattor, kris, svek och what not. Nu börjar bli dags att analysera vad reformen innebär för landet, för Åland och vad som i sådana fall borde göras.

Regeringar ska leda och inspirera och inte problematisera utan förslag till lösningar. Kanske, kanske är det något sådant som väntar under dagen. Inte minst börjar det väl bli dags för lantrådet att träffa landets statsminister, det är för mig en gåta att det ännu inte skett.

Sitter ombord på Silja Symphony de kommande dagarna och lyssnar på hur branschen ska utveckla sjöfarten – Åland och alla andra till fromma.

Kommentarer

Populära inlägg