Vi minns en upptäckarhjälte

I dag då vi firar Ålands flaggas dag genom att hissa vår flagga passar det bra att blicka bakåt och minnas en av de stora upptäcksresandena i världshistorien. Han hette Adolf Erik Nordenskiöld och lyckades tillsammans med besättningen ombord på Vega ta sig igenom Nordostpassagen och därmed hitta en ny väg mellan Atlanten och Stilla havet, norr om Sibirien. Den traden är även i dag aktuell till följd av klimatkrisen som (kanske) gör att rutten i framtiden blir mer farbar än då isen gör det omöjligt.

Fartyget Vega gick ut från Tromsö i Norge den 21 juli år 1878. Till en början gick färden bra men i september frös man fast och blev sittande i packisen i tio långa månader. Under den tiden bedrev man etnologisk forskning och kartlade tjukterna, ett rätt isolerat folkslag som redan då väckte omvärldens nyfikenhet. Den 18 juli år 1879 kom Vega till sist loss och kunde fortsätta färden till Berings sund och vidare till Yokohama där man telegraferade hem till Oscar II att läget var under kontroll.

Bragden att korsa Nordostpassagen blev genast en världsangelägenhet och hemresan en triumffärd som slutade i Stockholm den 24 april år 1880, för precis etthundratrettiosex år i dag. Hemma på Åland höll vi då på att återhämta oss från chocken att Bomarsund inte längre fanns bland oss. 

Erik Adolf Nordenskiöld på plats framför Vega när han lyckades erövra Nordostpassagen som den förste någonsin. Året var 1879. Den hyllade expeditionen återvände till Stockholm den 24 april år 1880. Målningen gjordes sex år senare av Georg von Rosen.
Nordenskiölds resa runt jorden.

Tjukternas egna teckningar av Vega och sin annars rätt enahanda vardag.

Kommentarer

Populära inlägg