Fisk gör livet levande

Bland primärproducenterna som berättade om sin verksamhet vid den stora rundturen fanns även Ålands fiskare rf och dess verksamhetsledare Fredrik Lundberg. Fiske är Ålands största så kallade binäring med trehundra registrerade fiskare i sitt register. Årsfångsten är cirka 10.000 ton fisk, mestadels strömming och vassbuk men på senare tid alltmer torsk.

”Jodå, det finns också de som lyckats pilka torsk i åländska vattnen. På nät får man dessutom till och med riktigt stora torskar”, säger Lundberg vilket är en glad nyhet för fritidsfiskare som jag själv som nu och då gjort försök att hitta denna havets kung. Fast lika bra som på Roslagssidan är det ännu inte. Där tog en fiskare upp en trettio kilos bjässe på 260 meters djup år 2011.

Livet som fiskare är inte enkelt. Det har till exempel en kraftigt växande sälstam sett till liksom skarvarna som dammsuger våra intilliggande hav i jakten på föda.

Ändå finns det en framtidstro som bland annat tar kraft i några olika utvecklingsfrågor som Ålands fiskare driver. Till exempel arbetar man med att ordna logistiken och starta åländsk fiskförsäljning på Stockholms fiskauktion. Det vore en cool lösning mot bakgrund av vår historia som på många sätt började med att åländska fiskare sålde sina fångster i Stockholm. Dessutom pågår utvecklandet av strömmingsfiletering på Åland och en ständig utveckling av fiskevården.

Få saker definierar liv som fisk på matbordet. Det är hållbart, gott och nyttigt. Skitfiske på er.

Bara måste dela med mig av några egna framgångsrika fiskrecept:


Och i dag är det dessutom internationella modersmålsdagen, bara det gör detta till en härlig söndag!

De här färska torskarna är fiskade i Ålands hav och landades i Korrvik i veckan som gick. Bilden har jag lånat från Ålands fiskares Facebooksida.
Verksamhetsledare Fredrik Lundberg berättar att det börjar bli allt bättre med torsk i våra kustnära vatten.


Kommentarer

Populära inlägg