ÅCA, en av grundpelarna

Man är nog inte långt från sanningen om man utnämner ÅCA till Ålands allra mest älskade och konsumerade företag. Inte alltid ty med alla kärlekar är det så att de inte sker smärtfritt. Den man älskar ska också agas, för att uttrycka det bibliskt och bildligt.

Hur som. En annan av de som berättade om det åländska livsmedelsklustret vid förra veckans stora roadshow var ÅCA-chefen Johannes Snellman. Han har ett tufft år bakom sig och flera som väntar. Den enskilt största orsaken till detta är Rysslands beslut att stoppa importen av finländsk mjölk till följd av att EU upprättade en handelsblockad med Ryssland på grund av den ryska annekteringen av Krimhalvön och attackerna på Ukraina.

Över en natt försvann en marknad motsvarande hela Sverige! Mot den bakgrunden begriper vem som helst att läget blev och är skarpt. Detta fick som följd att ÅCA tvingades sänka priset till sina ägare och leverantörer, mjölkgårdarna. Ersättningen sjönk med hela sexton procent på kort tid; undrar hur många tjänstemän och löntagare som skulle acceptera det? Några av de drabbade (13 gårdar) tvingades då byta fot och börja sälja sin mjölk till Arla. I dag återstår tjugo åländska gårdar som ÅCA:s ägare. De väntas producera tretton miljoner liter mjölk i år jämfört med 15,5 miljoner liter i fjol. På 1960-talet fanns 2.300 mjölkgårdar på Åland… Det är alltså ett jordskred som hänt på landsbygden.

I dag finns för övrigt exakt 2.035 kor på Åland vilket kan låta många men är ingenting. I 1900-talets början fanns över 9.000 vilket ytterligare understryker hur världen och landskapet förändras.

Få företag har likt ÅCA den historiska helheten klar för sig. Företaget fyller imponerande nittiofem år i höst och har utvecklats från en diversebutik i grönsaker, frukt, ångbåtsagentur och what not då allt började till dagens mejerispecialist. I dag är ÅCA verksamt på tre olika marknader vilka alla är ungefär lika betydelsefulla – alltså Åland, Finland och Sverige. Mejeriet omsätter elva miljoner euro per år och Ålandsbagarn två och en halv miljon. Storsäljaren är ost vilket inte är något nytt i förhållande till Sverige. Redan på 1500-talet var åländsk ost hårdvaluta i Stockholm!

Trots alla utmaningar ser ÅCA framåt. Tack vare strategiska satsningar är ÅCA:s miljöavtryck i dag mindre än någonsin och går allt som planerat inleds produktionen av ekologisk mjölk i november i år.

Om ÅCA, som jag själv i tidernas morgon jobbade på, har jag skrivit endel om förut, till exempel:


• När debatten om priset pågick som allra argast.
 Hur man tar betalt för gammal ost.
 Höjt pris och större tetror och ny marknadsföring.

Johannes Snellman i bussen som körde runt Åland och bekantade sig med den omfattande livsmedelsindustri som varje dag, året runt, skapar välfärden på land.

Kommentarer

Populära inlägg