En rundtur på landet

Den åländska matproduktionen är något av det viktigaste vi har i landskapet. Därför ordnade Lena Brenner och Ålands landsbygdscentrum en rundtur för lagtingspolitiker och andra intresserade i veckan som gick. Ungefär på samma sätt som Ålands näringsliv gjorde i januari. Det blev en tur fylld av kunskap, skratt och även framtidstro. Ja, det är väldigt utmanande det som kan hända med den åländska chipsfabriken men det finns också nya möjligheter – bara man väljer att se dem.

Primärnäringarna och livsmedelsindustrin sysselsätter direkt 880 personer och indirekt 1.335. Branschen omsätter 186 miljoner euro varav 80 procent går på export till Finland och Sverige. Det är mycket respektingivande siffror och resultatet av tålmodigt och visionärt arbete. Det krävs mycket mer än jordbrukare för att det ska lyckas. Inte minst krävs det trimmade försäljningsorganisationer och massor av kontakter till livsmedelsjättarna i Finland och Sverige.

Turen i onsdags började i Eckerö och slutade i Sund. Vi fick lära oss hur fiskrens blir till diesel och mycket mer. Återkommer till det. Ha en fin fredag och en trevlig helg!
På plats i Sixten Sjöbloms verkstad där han även gör diesel av fiskrens.
Det låter enkelt när Sixten berättar. Man blandar lite och har sig och så kommer det fullt duglig diesel ut i andra ändan.

Kommentarer

Populära inlägg