Bingo för Gotlands kampanj

Jag har vid flera tidigare tillfällen lyft fram Gotlands kampanj i Mälardalen som ett bra exempel för Åland. På sätt och vis är Gotland en konkurrent till Åland men på många plan också ett komplement och något att låta sig inspireras av. Till exempel Destination Gotland har försökt dela med sig av sina erfarenheter även till Åland, senast i samband med Sjöfartens dag.

Nu visar det sig att reklamkampanjen som gotlänningarna genomförde har blivit rena rama jackpoten och vänt en trend som i flera år gått åt fel håll. Grattis till det Gotland! Ett citat ur artikeln i Hela Gotland:
Destination Gotland har fått mycket positiv respons från gotlänningarna, vilket betyder mycket för Per-Erling Evensen (marknadschef på Destination Gotland). Han återger lyriskt en av kommentarerna på Facebook: ”Jag blir avundsjuk på mig själv som bor här”.
Vad som hänt på Åland den senaste sommaren vet jag inte men sett från sidan verkar Visit Åland inte riktigt flyga fram. Jag hoppas jag har fel men det känns inte som det hänt väldigt mycket grejer där på sistone. Det är i så fall synd då Åland i dessa tider mer än någonsin behöver en stark, dynamisk och kreativ turistorganisation. Ingenting säljer sig självt. Det är många konkurrenter som tävlar om besökarnas gunst och plånbok.

Under juli steg antalet hotellnätter med en procent på Åland. I juni med ännu mindre. En del av förklaringarna till det är sannolikt ”Grace-effekten” som lockar nyfikna till Åland.

Gotlänningarnas kampanj fick inte bara extremt stor spridning. Den gjorde de egna öborna stolta över sin ö och lockade dessutom besökare. Winwin, kallas nog det.

Kommentarer

Populära inlägg