Lätt som en plätt

Godmorgon och välkommen till en fantastisk lördag! Brittsommaren eller indiansommaren som den också kallas eldar på med allt som finns för att vi undersåtar och stackare ska ha det bra på vår vandring genom livet. Men bra är aldrig nog i jakten på lyckan. Det är alltså en perfekt dag för plättar som det heter på Åland och som man i Sverige lustigt nog kallar för pannkakor som ju är något helt annat och som man kan bli polisanmäld för.

Jag är själv inte bara en vanlig man i mina bästa år. Jag har två paradgrenar när det handlar om kök. (Egentligen fler om sanningen ska fram men särskilt två! :-)) Den ena är plätt-tillverkning och den andra är mockarutor. I dag gäller det plättar. Och kom ihåg, matlagning är inget att skratta åt. Samma regler gäller som för Biff Rydberg
För att tillverka plättar behövs detta. Proportionerna är enkla. 5 dl mjöl, 10 dl mjölk, 5 ägg och så lite salt, socker och smör och sylt. Glöm inte sylten. Plättar utan sylt är livsfarligt. Stadsbor brukar vilja ha vispad grädde på sylten men där jag kommer från anses det lite fjolligt kanske. 
Lägg först ner mjölet i skålen. Allt mjöl. Släpp inte fokus, det som går fel i början är svårt att rätta till senare. Fem deciliter. Inte fyra, inte sex utan fem.
Mjölk är för barn i alla åldrar och ska hällas över mjölet och röras till en mjuk smet. Det är inget skoj, allvaret är ögonblickligen och på riktigt.
Betrakta äggen som dina motståndare. De vill skada dig och enda sättet att överleva är att gå till anfall först. Ägg ser beskedliga ut men är förklädda ninjas. Knäck dem och vispa ner i plättsmeten. Lämna inga fångar.

Som det heter i sången behövs det en sked socker för att sätta sprätt på smeten. Men det är absolut ingenting att skratta åt. Socker är näst hunden mannens bästa vän.
Sylt med inbyggt språkbad! Ni minns väl att dessa burkar är tillverkade på Åland av Plasto. Hantera därför burken värdigt och se till att återvinna plasten när sylten är slut.
Det är med smör som med mjölk. Står det inte ÅCA på förpackningen ska det förstöras. Endast det bästa duger för att lyckas i köket.
Salt är allt.
Plättar ska stekas på hög värme och inte så länge, ungefär som med lövbiff. 
Och då, när man är klar, kan man kosta på sig ett litet leende! Ha en underbar lördag.

Kommentarer

Populära inlägg