Geocaching, en del av Åland

Allt medan löven faller från träden och striderna i Visit Åland rullar vidare är det i dag tid att byta ämne från gårdagens hyllning till den internationella sjöfarten för att istället uppmärksamma Världsturismdagen som infaller i dag.

Själv firandet äger rum på Maldiverna men innehållet angår oss alla. Årets tema är Turism och Vatten, till skydd för vår gemensamma framtid. Grundtanken är att skapa förståelse och förutsättningar för ekologisk och hållbar turism. Alltså precis det som vi har i överflöd av på Åland och något som Visit Åland om eller när de slutar med sin interna pajkastning borde ägna sig åt att berätta för vår omvärld.

Vår ö ligger nära Mälardalen, ett av världens ekonomiskt sett bärkraftigaste områden. Jag kan antagligen alldeles för lite om ämnet men jag tycker vi har slagläge i vårt erbjudande, vi borde försöka bli Stockholmsregionens självklara resmål för utarbetade storstadsbor. Självklart är den finska sidan minst lika viktig men då måste vi också vara beredda på att prata finska. När man säljer måste man kunna språk, när man köper räcker det med ett.

Och vad passar bättre än att i dag lyfta fram den internationella trenden kring geocaching. Åland är redan väl försett med skattplatser men det kunde bli många fler för efterfrågan är stor och kommer garanterat att växa.

En ö som på allvar fått upp ögonen för detta är Bermuda där man på riktigt nu börjar koncentrera sig mot denna nya turism som är ekologisk och påläst och, framför allt, nyfiken. Kom igen nu Åland, sätt fart på grejerna!

Men först: ha en riktigt trevlig helg!
Så här ser geocachingloggan ut. Det är något som Åland borde utveckla och berätta mer om. Dagens turister nöjer sig inte med en strand eller en skog eller en cykeltur. De söker också innehåll och det är geocaching ett bra exempel på.

Kommentarer

Populära inlägg