I dag är hösten här

Det har suttit hårt åt i år men i dag infaller en gång för alla och blott en gång detta år (också) höstdagjämningen officiellt. Hej mörka kvällor, varma brasor, grytor och fallande löv. Hejdå sommarlov, bad, ldeighet och sällskap. Det är med andra ord dags att ta på sig tröjan och njuta av den årstid som städar upp och laddar om inför vintern, våren, sommaren för att sedan börja på nytt igen. Om detta har många försökt berätta men det finns som bekant bara en Edith Södergran som redan år 1925 skrev så här i Landet som icke är:
Nu är det höst och de gyllene fåglarna
flyga alla hem över djupblå vatten;
på stranden sitter jag och stirrar i det granna glittret
och avskedet susar genom grenarna.
Avskedet är stort, skilsmässan förestående,
men återseendet är visst.
Därför blir sömnen lätt när jag somnar med armen under huvudet.
Jag känner en moders andedräkt på mina ögon
och en moders mun mot mitt hjärta:
sov och slumra mitt barn, ty solen är borta.
Kanske finns det något som bättre definierar höstens ankomst men det är inte mycket som slår ett gulnande lönnlöv.

Kommentarer

Populära inlägg