Grattis Peter, tack för festen!

Så där i grova drag finns det två sorters människor – de som själva gärna ordnar fester och de som hellre går på andras. Peter Mattsson hör till de förstnämnda. 

Peter Mattsson fyllde 60 år den 2 augusti och firade med generöst kalas på Wiklöf Holding Arena i går kväll. Det blev en fest att minnas länge och tänka på när mörkret sänker sig och snålblåsten sätter in.

Som klubbdirektör och vd för IFK Mariehamn Ab är Peter Mattsson mannen som ser till att det finns pengar, lag, pengar, personal, pengar, tränare, pengar, sponsorer och mycket mer och att det alls är möjligt för IFK att spela i den högsta ligan och dessutom har vunnit den en gång och cupen en annan

Jag hade förmånen att som ordförande för IFK Mariehamn jobba nära Peter Mattsson och kunde då se det enastående engagemang som han och så många andra känner för denna klubb. I själva verket har Peter Mattsson i mer än 50 år arbetat för den klubb som gjort så mycket för staden Mariehamn och landskapet Åland att dess motstycke nästen helt saknas. Det är en prestation som är värd att minnas och hylla.

I mitt arkiv hittar jag en text jag skrev i samband med Champions League-kvalet mot Legia Warszawa. Den håller streck än i dag och lyder så här:

Det är inte att överdriva, Peter Mattsson har ägnat i stort sett hela sitt liv till att bygga det som är dagens IFK Mariehamn. Först som spelare, sedan som ledare och i dag som vd och klubbdirektör. Fast Champions League fanns kanske inte riktigt med i planerna.

Det finns många definierande stunder på den förtrollande resa som IFK Mariehamn genomfört i den finländska och europeiska fotbollen. Men ett ögonblick glömmer Peter Mattsson aldrig.
Det är lördagen den 26 september år 2015 och IFK möter FC Inter i finalen i Finska Cupen. Platsen är fabriksplan i Valkeakoski och vädret är varmt men molnigt.

Inte bara Mattsson och den övriga ledningen är på plats. Minst femhundra ålänningar har också följt med. Stämningen är skyhög. Men i den trettionde minuten händer det som inte får hända. Ställningen är 0-0 då IFK drabbas av en utvisning och tvingas spela resten av matchen med en man kort. Trots det, eller tack vare, lyckas IFK göra 1-0 strax före halvtidsvilan och sedan 2-0 i mitten av andra halvlek. Men sedan forcerade det numerärt starkare FC Inter in reduceringen till 2-1 med två minuter kvar för att slutligen i en ursinnig kanonad vara ytterst nära att kvittera och ställa till med en oerhört jobbig förlängning. När den förlösande slutsignalen ljöd utbröt därför ett ofattbart jubel över bragden.

Men i allt detta stod Peter Mattsson och fylldes av alla många olika känslor. Att vinna cupguldet var såklart oerhört men också insikten att guldet gav en biljett till Europa och möjligheterna att tjäna pengar. Segern förändrade i stort sett allt. Cupguldet öppnade dörren till Europa League vilket gav ett nödvändigt tillskott till klubbkassan.

”Så var det. Hade vi inte lyckats vinna den matchen hade det ekonomiska läget blivit mycket kritiskt. Antagligen hade vi tvingats försöka oss på en ny aktieemission eller kraftigt banta spelartruppen vilket hade gjort det svårare att spela i den högsta ligan”, säger Peter Mattsson.

”Det var en märklig känsla där på läktaren i Valkeakoski. Jag var såklart glad över segern men i ännu högre grad lättad över att ekonomin skulle ordna upp sig”, säger Mattsson.

Framgångssagan tog inte slut där. Cupsegern följdes upp med det sensationella ligaguldet år 2016 vilket en gång för alla satte IFK Mariehamn på den internationella fotbollskartan. Tack vare ligasegern kvalar IFK i sommar in till Champions League, alltså samma turnering där Real Madrid, Liverpool, Bayern München och de övriga giganterna deltar i.

”Visst får man nypa sig i armen när man inser hur stort detta är. Å andra sidan är det något vi alltid planerat för. I vår långsiktiga strategi ingår att vi ska bli ett stabilt ligalag och är man det får man vara beredd även på europeiska matcher”, säger Peter Mattsson.

Sannsagan om IFK Mariehamn har inte passerat obemärkt. De finländska, rikssvenska och internationella mediahusen har ägnat Åland och grönvitt spaltkilometrar; så gott som uteslutande med en positiv och optimistisk touch.

Inför Champions League-kvalet i sommar hälsade till exempel Dagens Nyheter på och gjorde ett stort reportage om IFK. Reportern frågade Peter Mattsson om det alls finns någon fördel med att bedriva elitfotbollsverksamhet på en ö med färre än 30.000 invånare?

”Det tror jag absolut. Det är en lugn och trygg omgivning. Om det till exempel går dåligt hade det inte varit kul att ha den position jag har i en storstadsklubb. Jag hade nog inte orkat göra det jag gör då eftersom jag gör det med hjärtat. Här kan vi alla arbeta i lugn och ro”, svarar Mattsson.


Om Peter går därför att skriva hur mycket som helst. Jag nöjer mig med att konstatera några enkla saker som jag lärt mig av Mattsson och IFK.

För att nå framgång krävs hårt arbete, mod och en bra mobiltelefon. Dessutom behövs respekt, omsorg och en urstark tro på sig själv och sin omgivning. Den bästa matchen har ju trots allt ännu inte spelats.

Tack för en fantastisk fest, uppriktig vänskap, många skratt och ses på match på söndag!

Bilden är lånad av Yle/ Tomi Hänninen som tog den då det stod klart att IFK blev finländska ligamästare 2016.

Kommentarer

Populära inlägg