Vi kan locka gäster med historien

I dag är det sjuttio dagar kvar till höstens lagtingsval. Jag vill gärna fortsätta jobba för hela Åland och för att vi ska stärka vår plats i världen. Åland behöver besökare och vi behöver en berättelse som lockar båda nya och gamla vänner till vårt landskap. En av de berättelser som förklarar delar av världen sådan den ser ut i dag finns i Bomarsund där världshistorien delvis tog en ny vändning. I Bomarsund möttes hjältar och jordbrukare och sjömän och militärer i ett projekt som skulle ta Åland in i en helt ny tillvaro.

Det växande ryska imperiet expanderade på 1800-talet till Åland och ett formidabelt fästningsbygge i Bomarsund nära staden Skarpans. 


Från Bomarsund skulle ryssarna dominera hela Östersjön och fortsätta erövra och härja. På den här stranden stod kommendanten Bodisco och borde varit nöjd, stolt och modig. Fast sommaren 1854 gick allt på tok för Ryssland i samband med Krimkriget som även nådde Åland. Storbritannien och Frankrike gjorde gemensam sak och skapade den största och modernaste flottan världen dittills skådat. Deras mål var att spränga hela fästningen i Bomarsund tillbaka till stenåldern och det lyckades man med mycket väl.

Innan det hände var Åland centrum för mycket av den tidens excesser, till exempel var det världskända champagnevraket på väg till Bomarsund när det förliste utanför Föglö.

I torsdags för 165 år sedan gick huvudsakligen franska trupper i land och satte stopp för de ryska drömmarna i Bomarsund. Det var spel mot ett mål, den franskbrittiska krigsmakten var alldeles för stark för ryssarna.

När detta utspelade sig på Åland var vårt landskap i hela världens fokus. En seger var nödvändig för den fortsätta internationella freden och inget fick gå snett. När dammet lagt sig blev Åland demilitariserat vilket vi är än i denna dag och numera kända som fredens öar. I samband med anfallet mot Bomarsund instiftades också Victoriakorset, en av världens mest kända tapperhetsmedaljer. Den första gick till sjömannen Charles David Lucas som modigt slängde en brinnande granat till sjöss och därmed räddade sina kompisar ombord på brittiska krigsfartyget HMS Hecla.

Tack vare den historien kom brittiske prins Edward till Åland år 2014.

Bomarsund och dramatiken som utspelade sig här är en fantastisk historia om krig och fred, människor och mod, kärlek och hat. Bomarsund är ett historiskt minnesmärke som jag vill att vi använder mer och berättar tydligare med hjälp av ett besökscenter. Historia är dramatik och den grund på vilken vi byggt vår välfärd. Bomarsundstiden gjorde Åland modernt och berömt. Nu är dags att dela med sig av denna vår historia!

Detta och mycket mer är jag beredd att arbeta vidare med, för hela Ålands bästa! Historia är i dag väldigt levande, tror du inte så kolla in serierna på Netflix och HBO där gårdagens sensationer i dag är som nya. #sjuttiodagarkvartillvalet
Historien om Bomarsund måste berättas ännu tydligare än i dag för att locka hit besökare från vår omvärld. Det vill jag bidra till i Ålands lagting!

Kommentarer

Populära inlägg