Spännande tid på Gibraltar

Ända sedan den nervösa debuten i den åländska matchtröjan 1985 på Isle of Man har jag insett vikten av att förstå omvärlden och se till att omvärlden begriper Åland. Vår plats i världen blir precis så stor som vi själva vill att den ska bli.

Tack vare öspelen som tävlingarna numera kallas (NatWest International Island Games) har jag själv och tusentals andra ålänningar fått möjligheten att tävla mot internationellt motstånd från andra öar. Resultatet av detta är en förståelse för och kännedom om kulturer och utlänningar och insikten att de i stora drag är precis som vi.

Sedan den första bekantskapen med öspelen (det var för övrigt vännen Torsten Wikstrand som först av alla insåg värdet av detta och såg till att Åland kom med från början) har jag inte släppt taget.

Numera och sedan 2007 på Rhodos har jag nöjet att som ordförande för den internationella exekutivkommittén leda hela denna enastående familj av idrottsöar. Vid årsmötet i samband med tävlingarna på Gibraltar förra veckan fick jag ett enhälligt stöd från alla medlemsöar för att fortsätta ytterligare fyra år. Det är såklart både hedrande och inspirerande och mycket bra för Åland som har ett betydande inflytande i organisationens framtida utveckling.

Tävlingarna på Gibraltar följde jag såklart nära och med stort intresse. Jag är djupt imponerad över alla åländska idrottskvinnor och -män som tog sig hela vägen till Gibraltar och tillbaka för att kämpa för vårt Åland. De bar färgerna med stolthet och bravur och visade sportslighet och kamratanda både som vinnare och förlorare. Jag led med ålänningarna under den sprittande avslutningsfesten som de flesta av dem missade. Som aktiv minns jag hur partajet i slutet satte en gyllene kant runt spelen. Då sker nätverkandet, upptågen och då uppstår den äkta känslan av samhörighet med omvärlden. Bättre lycka nästa gång då öspelen ordnas på Guernsey 2021.

Idrott är kämpaglädje och mod. Segrar skapar glädje och förluster bygger beslutsamhet och revanschlusta. Detta är något som utvecklar samhällen och driver tillväxt och det behöver Åland varje dag för att bibehålla arbetsplatser och företag.

Här följer några bilder från sommarens öspel som nu är historia. Som alltid är framtiden viktigare än vad som varit och nu ser vi fram mot Guernsey, Orkney och så vidare.

Hela öspelsledningen på en och samma bild från den stora öspelsutställning som Gibraltar ställt upp. 

Liverpool-legenden Steven Gerrard kom till Gibraltar med sitt lag Glasgow Rangers och passade på att se basket.


Jag och maskoten Hope.
Från vänster Andrew Inkster, Stephen AJ Whatley, Stephen J Wathley, JP och kassören Jerry Whitsey.

Gibraltars idrottsminister Steven Linares såg till att NatWest International Island Games kom till Gibraltar.

Vännen Paul Lyon och jag.

En snabb runda squash tillsammans med Raul Sink från Ösel.

Första träffen med alla General Team Managers.

Jag och Helena in väntan på invigningen.

Segraren i 200 meter Jessy Franco hyllades efter loppet av guvernören Ed Davis, Steven Linares, Fabian Picardo och Jörgen Pettersson.

Här ska jag plantera ett träd om vilket jag berättar mer.

Done deal.

Lite kroppsarbete bland allt annat.

Tusentals frivilliga hjälpte till.

Möte med Honorary Life Members.

Julian Lillington, taxichaffisen från London var såklart på plats.

Exekutivkommittén efter att öspelen avslutats.

Lite vila.

Varvet finns mitt i Gibraltar. Ett Mecka för någon med det minsta intresse av sjöfart och fartyg.

På utflykt i underjorden.

Kommentarer

Populära inlägg